2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magasan túlteljesítheti klímavédelmi célját az unió

Miután 2019-ben 3,7 százalékkal esett az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátása az Európai Unióban, az idei évben pedig a koronavírus-járvány fogja vissza az emissziót, nagyon valószínű, hogy a közösség bőven eléri a maga számára az idei évre kijelölt célt.

Úgy tűnik, sikeresen abszolválhatja a klímaváltozás elleni fellépés aktuális kötelező feladatát Európa, sőt, az üvegházgáz-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan 2020-ra kitűzött célt még túl is teljesíti. A távlati célok szempontjából azonban a helyzet már egyáltalán nem ilyen rózsás – írja a Portfolio.

Az EU-nak az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal kell mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását 2020-ig.

Miután az érték már 2019 végére 24 százalékkal csökkent, a Covid-19 hatását is figyelembe véve könnyedén teljesülhet a cél.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint az eredmény rávilágít az EU-szerte bevezetett klímapolitikai intézkedések hatékonyságára, de arra is, hogy egyértelműen lehetséges a jelenleginél jóval ambiciózusabb 2030-as célok elérése is.

A kedvező eredmények zöme az EU emissziókereskedelmi rendszerének (EU ETS) köszönhető, az ez alá tartozó szektorok kibocsátása ugyanis 9,1 százalékkal zuhant 2019-ben a megelőző évhez képest. Ilyen mértékű csökkenésre a 2010-es években korábban nem volt példa, és értékét az is emeli, hogy mérsékelt ütemű gazdasági növekedéssel egyszerre valósult meg – húzza alá az EEA.

Ezzel együtt a 2030-as és 2050-es cél elérése érdekében egyöntetű vélemény szerint további hatalmas erőfeszítésekre lesz szükség, melyekben az energiahatékonyság javításának főszerepet kell játszania. Ezzel összhangban fogalmazott Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke is a testület éves klímaügyi jelentésének előszavában. A politikus szerint a klímabarát átmenet akkor valósítható meg, ha ragaszkodva a vállalásokhoz megragadjuk azokat a gazdaságélénkítésben rejlő lehetőségeket, amelyekkel egy zöldebb, rugalmasabb, egészségesebb, összességében fenntarthatóbb jövő építhető.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam