2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem Dzsingisz kán, hanem a klímaváltozás okozta a középkori közép-ázsiai városállamok bukását

Egy nemzetközi kutatócsoport megkérdőjelezi azt a régóta fennálló nézetet, amely szerint a középkori közép-ázsiai folyó menti civilizációk megsemmisülése a mongol hódító hadjáratok eredménye volt a 13. század elején.

A közép-ázsiai Aral-tó medencéje és a térséget átszelő nagy folyók mente egykoron fejlett civilizációk otthona volt, amelyek a folyók áradásának vizét öntözésre hasznosították. A térségben élő civilizációk hanyatlását gyakran a 13. század eleji mongol invázió számlájára írják,

de egy új kutatás a folyók hosszú távú dinamikájáról és az ősi öntözőrendszerekről megmutatta, hogy a változó klíma és a szárazabb körülmények lehetnek a valódi okok.

A brit Lincoln Egyetem, a University College London és az Oxfordi Egyetem tudósai holland és kazah kollégáikkal rekonstruálták a klímaváltozás hatását a térség áradásokra alapuló mezőgazdaságára, és azt találták, hogy az apadó folyók ugyanolyan, ha nem még nagyobb mértékben voltak a felelősek a korábban virágzó városállamok elnéptelenedéséért.

A kutatók vizsgálata a dél-kazahsztáni régészeti lelőhelyek mellett az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Otrar-oázis öntözőcsatornáira összpontosult Fotó: shutterstock.com

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a klímaváltozás és nem Dzsingisz kán volt a fő oka a közép-ázsiai elfeledett civilizációk megsemmisülésének” – idézte Mark Macklin professzort, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerzőjét az egyetem közleménye.

„Azt találtuk, hogy Közép-Ázsia gyorsan talpra állt a 7–8. századi arab hódítások után, mivel kedvezőek voltak a vizes adottságok. De a hosszan tartó szárazságok a mongol hadjáratok alatt és után csökkentették a helyi lakosság lendületét, és megakadályozták a nagyszabású öntözésre alapuló mezőgazdaság talpra állítását” – tette hozzá.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam