2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy olvadó gleccser vizében lelte halálát a kínai klímaaktivista

Vang Hsziang-csün népszerű kínai influenszert és környezetvédőt a közösségi médiában Glacier Bro becenéven emlegették a gleccserek védelme iránti elkötelezettsége miatt.

A BBC beszámolója szerint a 30 éves férfi egy gleccservízesés megtekintése közben az olvadó gleccser jeges vizébe zuhant december 20-án Tibet északi részén. Holttestét nem találták meg, de közösségimédia-beli profilján gyászjelentés tűnt fel.

„Fivérem immár örökre kedvenc vízesésében nyugszik.”

Egész életében megszállottja volt a gleccsereknek, az életét adta értük. Ez a legjobb végső nyughely számára.

A keresésére indult mentőcsapat egyik tagja azt mondta a Global Times című angol nyelvű kínai lapnak, hogy Vang Hsziang-csün valószínűleg egy jégtábla alá sodródott, ahonnét „Szinte lehetetlen” élve kikerülni.

Forrás: JS Média/youtube.com

Az influenszert jól ismerték a gleccserek világát bemutató és a figyelmet a klímaváltozás következményeire felhívó videóiról. Gleccserek tucatjait járta be, videói, amelyeken jégmezőkön botladozva lelkendezve számol be gleccserbarlangok és -alagutak felfedezéséről, gyorsan népszerűek lettek a világhálón.

Vang Hsziang-csün hét év alatt több mint 70 gleccsert fotózott le, és felszólalt egy klímaváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián is. Csak a helyszínen lehet igazán látni, milyen gyorsan olvadnak a gleccserek – mondta korábban egy interjúban, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott.

Neked ajánljuk
Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Üres ígéretekkel és szolidaritás nélkül nem lehet megállítani a felmelegedést A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam