2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az illatos füvek kottába fűzött susogása

A tudomány nyelvén nem könnyű hangot adni a világ szépsége felett érzett örömnek. Egy őslakos gyökerekkel rendelkező ausztrál botanikusnak mégis sikerült, olyannyira, hogy üzenete egy zeneszerzőt is megihletett.

Robin Wall Kimmerer a Syracusai SUNY Környezettudományi és Erdészeti Főiskola professzora, ökológus és író, akit gyermekkorától kezdődően elvarázsolt a természet, különösképp a növények világa.

Anyanyelve, a potawatomi nyelv nem ember-, hanem életközpontú: nem személyekre és nem-személyekre, hanem élő és élettelen dolgokra osztja fel a világot.

Ezt a szemléletet képviseli Kimmerer, amikor amellett érvel, hogy a természeti tőke kifejezés helyett a bolygó ajándékairól beszéljünk. Ez a tudományosságra és hagyományos bölcsességre egyszerre támaszkodó tudás hatotta át világsikerű, Illatos szentperje-fonat (Braiding Sweetgrass) című könyvét is, amelyet Asha Srinivasan zenésített meg.

Az együttműködést tető alá hozó Sarah Fraker oboaművész az ötlet megszületéséről elmondta: az oboa és a természet hangjait vegyítve szerettem volna egy gazdag, látomásos zenei világot létrehozni – idézi a CBC.

Forrás: Sara Fraker/youtube.com
Neked ajánljuk
Nem csak az erdőségekre kell jobban figyelnünk, ha féken akarjuk tartani a klímaváltozást Szokatlanul nagy az ózonlyuk idén Gigantikus, 24 órás, hat kontinensről jelentkező adománygyűjtő koncert állítja reflektorfénybe az emberiség aktuális kihívásait Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: cbc.ca
Vissza
Hírfolyam