2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Optimista a klímaváltozással kapcsolatban Jane Goodall, a világ egyik legismertebb etológusa

A 86 éves kutató szerint politikai változások és a fiatalok aktivizmusa segítheti a biodiverzitás és az éghajlat védelmét.

Goodall szerint biztató, hogy az elmúlt években soha nem látott szintre nőtt a környezetrombolással kapcsolatos tudatosság, azonban káros is lehet, ha csak a károkra koncentrálunk. Szerinte a médiának a környezetszennyezés és a klímaváltozás negatív hatásai mellett gyakrabban kellene tudósítania a pozitív fejleményekről, a különböző természetvédelmi programokról és a fenntartható gazdaság erősödéséről – ismertette a kutató álláspontját a The Guardian interjúja alapján a Szabad Európa.

A pozitív hírek Goodall szerint reményt adnak az embereknek, ugyanakkor félő, hogy a rossz hírek miatt sokan úgy gondolják: úgysem tehetünk semmit, tehát nem is érdemes próbálkozni.

Goodall pozitív példaként említette a megújuló energia (elsősorban a szél- és napenergia) terjedését, valamint számos, a természetes élőhelyek visszaállításáért indított programot, amelyek hatására sok helyen újra növekszik a biodiverzitás.

Szerinte abban, hogy a fenntarthatósági célokat komolyan vegyék az államok, fontos szerepük van a fiataloknak, akik között a környezetvédelem népszerűbb, mint valaha, és olyan politikusokat fognak támogatni, akik szintén elkötelezettek ebben az irányban. Emiatt, mint mondta, a környezet védelmében a demokrácia fontos szerepet kaphat. Saját tevékenysége során szerzett tapasztalatai alapján aláhúzta: a jövőben a természetvédelmi programoknak nagyobb figyelmet kellene fordítania az emberi szegénység felszámolására is. 

Neked ajánljuk
Pillangóhatás: változó mértékben, de a klímára a természet minden szereplője hatással van A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam