2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vakcinának hála hamarosan fellélegezhetünk, de hiba lenne visszatérni a régi kerékvágásba

„Bár a klímaváltozásról, illetve a hátterében meghúzódó okokról szóló tudományos ismeretek az elmúlt évtizedekben megsokszorozódtak, a természet pusztítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése még csak meg sem állt, nemhogy a visszájára fordult volna. Vajon a megszokott ügymenet alakítgatásával biztosíthatjuk-e jövőnket ezen a bolygón?” – teszi fel a költői kérdést Michael Norton, az EASAC környezettudományi programjának igazgatója. 

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) nemrégiben nyilvánosságra hozott jelentése szerint a válasz egyértelműen nem: a fenntartható jövő megteremtéséhez gyökeres változtatásokra lesz szükség.

A jelentés szerzői egyértelműen kijelentik: nincs előrehaladás az ENSZ által meghatározott 17 fenntartható fejlődési cél megvalósításában, a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenésének trendjei egyre rosszabb irányt vesznek.

Az EASAC-jelentés jelenre vonatkozó fő megállapításai szerint, bár az emberiségnek szüksége van egy élhető bolygóra, a népesség növekedése és az ebből következő fogyasztás már a bolygó teljesítőképességének határait feszegeti. A klímaváltozás gyorsabban súlyosbodik annál, mint hogy azt a párizsi egyezmény rendelkezései megállíthatnák. A biodiverzitás csökkenése pedig már az emberiség által használt ökoszisztéma-szolgáltatásokat veszélyezteti.

A jelentés szerzői rámutatnak: a megszokott viszonyok finomhangolása a legkevésbé sem lesz elégséges – gyökeres változtatásra van szükség. Vagyis alapvető és a teljes emberi világra kiterjedő, rendszerszintű átalakításra, ami a technológiát, a gazdaságot és a társadalmi viszonyokat egyaránt érinti. Hiszen éppen a járvány mutat rá a legélesebben, hogy a megszokott gyakorlat milyen krízishelyzeteket teremthet.

A jelentés a jelen állapot regisztrálása mellett átfogó ajánlásokat fogalmaz meg a döntéshozók számára:

  • Át kell alakítani az állami támogatások jelenlegi rendszerét, amely értékelésük szerint még mindig főként a fenntarthatatlan és környezetszennyező iparágak továbbélését segíti.
  • Átfogóan meg kell vizsgálni az összes szektor, az egymástól látszólag távol eső területek problémáit is.
  • A problémakövetés helyett megelőző jellegű intézkedéseket kell hozni a természet védelmében.
  • Meg kell őrizni az eddig ellenálló természeti és szociális rendszerek életképességét a bizonytalanság közepette is.
  • Mivel a létszükségletű változtatások erős társadalmi ellenállásba ütközhetnek a legkülönfélébb csoportok részéről,  a társadalomtudományi megfontolások figyelembevételét is fontosnak tartják.

Elengedhetetlenül fontos, hogy a károsnak ítélt és fenntarthatatlan iparágakhoz fűződő érdekeket leépítsük, és a befektetői érdeklődést áttereljük a fenntartható gazdaság irányába – húzza alá a jelentés.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam