2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klíma- és az energiapolitika kérdéseiben is megállapodást kötött az EU és az Egyesült Királyság

A Brexitet követően a britek gyorsan és nagy erőkkel igyekeznek rendezni külkapcsolataikat. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közti jövőbeni együttműködés kulcsfontosságú területének számít az energiaipar, illetve a klímaváltozás.

A tárgyalások alatt ez a két terület kevesebb fókuszt kapott, aminek oka az lehet, hogy az EU és az Egyesült Királyság éghajlati és energetikai ambíciói már elég közel vannak egymáshoz. A megállapodás energiával és klímaváltozással kapcsolatos legfőbb pontjait a a Forbes alapján a Rakéta ismertette.

  • A megállapodás megteremtette a megújuló energia és a klímaváltozás terén történő együttműködés keretrendszerét.
  • Ha az Egyesült Királyság vagy az EU megszegi a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit, akkor a megállapodás érvényét veszti. 
  • 2022 áprilisáig mindkét félnek új „kereskedelmi megállapodásokat” kell kidolgoznia a La Manche csatorna alatti interkonnektorokon (óriási tenger alatti vezetékeken) keresztül folytatott áram- és gázkereskedelem szabályozására. 
  • Bár az Egyesült Királyság már nem vesz részt az EU szén-dioxid-árképzési rendszerében, a megállapodás nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság szén-dioxid-kibocsátási rendszerét összekapcsolják az EU rendszerével. Az Egyesült Királyság korábbi álláspontja szerint 2021 január 1-jétől létrehozza saját belföldi kereskedelmi rendszerét.
  • Az EU és az Egyesült Királyság együttműködik az Északi-tenger partjainál található olajmezőkkel és a tengeri szelekben rejlő energiatermelési lehetőség hasznosításával kapcsolatban is.
  • Külön megállapodás rendelkezik az atomenergia terén megvalósuló együttműködésről.
Komp a La Manche csatornán Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam