2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb légkörátalakító projekt lépett kísérleti fázisba

A Harvard Egyetem tudósai által kezdeményezett projekt lényege, hogy a légkörbe juttatott apró részecskékkel csökkentsék a földfelszínt elérő napsugárzás mennyiségét a felmelegedés mérséklése érdekében. 

A Reuters tudósítása szerint a Microsoft-alapító Bill Gates támogatását is élvező  projekthez kapcsolódó, előkészítő kutatásokra 2021 elején, Svédországban kerülhet sor. 

Első lépésként egy hőlégballont terveznek útjára indítani, amelyből kezdetben még nem szórnának szét semmilyen részecskét az atmoszférában – az eszköz irányíthatóságát, illetve kommunikációs rendszereit tesztelnék. Ugyanakkor, ha a próbautak sikeresnek bizonyulnak, és a Harvard megfelelő bizottsága rábólint,

a projekt 2021 őszén vagy 2022 tavaszán a következő fázisába léphet, ami kísérleti adag, köbméterenként 2 kilogramm nem mérgező kalcium-karbonát atmoszférába engedését jelentené.

A Reutersen megjelent elemzés szerint ez a projekt egy olyan dologgal játszik, amely potenciális nagy és nehezen előrejelezhető kockázatot okozhat. Ilyen lehet például a globális eső- és felhőrendszerek átalakulása. Niclas Hällström, egy svéd zöld think-tank társaság igazgatója szerint nem lehet úgy tesztelni, hogy „kioldasz egy bombát, és azt mondod, hogy az talán nem fog semmi kárt okozni”.

A légkör átalakításával operáló eljárások támogatói szerint ugyanakkor hasonló eszközökkel az emberiség enyhíthetné a már napjainkban is súlyos környezeti károkat okozó felmelegedés hatásait. Azonban kérdéses, hogy a kockázatai mellett is meglehetősen csővégi megoldásnak tűnő földmérnökség ígérete (vagy illúziója) hogyan hathat a felmelegedés okainak kezelésére irányuló, sokszor küzdelmes erőfeszítéseinkre.

Fine-tuning the climate | DW Documentary Forrás: DW Documentary/youtube.com
Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét A következmények kezelése sokkal borsosabb lenne, mint a klímavédelem Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: bitcoinbazis.hu
Vissza
Hírfolyam