2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrben végzett megfigyelések a földi klíma megértésében is segítenek

Bár a Nemzetközi Űrállomáson zajló kutatások elsősorban a gravitációmentes környezet hatását és az űrbéli élet lehetőségeit vizsgálják, olyan kutatások is zajlanak itt, amelyek a földi környezet, az időjárás és a klíma változásainak a megértéséhez járulhatnak hozzá.

A Nemzetközi Űrállomáson zajló klímakutatás legfontosabb része a megfigyelés: az állomásra szerelt műholdak folyamatosan mérik és elemzik a Föld környezetét, kulcsfontosságú adatokat szolgáltatva az éghajlat hosszú távú változásainak megértéséhez.

Mindennek az egyik célja az, hogy képet kapjunk az ember által okozott és a természetes változások kölcsönhatásáról, illetve hogy a kapott információk segítségével az emberiség közelebb kerüljön a fenntartható megoldások megvalósításához.

Mivel az űrállomásra szerelt műholdak pályájának dőlésszöge (51,6°) és magassága (350–400 kilométer) is eltér a legtöbb Föld-megfigyelő műholdétól, további vizsgálatokra adnak lehetőséget. 

A Crew Earth Observations (CEO) keretében a legénység tagjai készítenek fényképeket alacsony Föld körüli pályáról. A fotókon nyomon követhető, hogyan változik a bolygó az idő múlásával, az ember által kiváltott változásoktól, például a városok növekedésétől és a víztározók építésétől kezdve a természetes eseményekig, például a hurrikánokig, az áradásokig és a vulkánkitörésekig – a fő cél ebben az esetben a katasztrófaelhárítás.

A Rusalka névre keresztelt folyamatban olyan eljárásokat tesztelnek, amelyekkel távolról megállapítható a földi légkör szén-dioxid- és metántartalma, és amelyek segítenek meghatározni, hogy milyen és mekkora szerepe van a természetes folyamatoknak, illetve az emberi tevékenységnek a légkör СО2- és СН4-tartalmának létrejöttében.

Az újonnan kidolgozott eljárásoknak hála részletes térkép készülhet a metán és szén-dioxid eloszlásáról az alacsony troposzférában, amivel  több éghajlatváltozási folyamatot is szimulálni lehet.

Az Ecolounge cikke a fentieken túl is rendkívül részletes betekintést nyújt az űrállomáson működő megfigyelőrendszerekbe és a segítségükkel zajló kutatásokba.

Neked ajánljuk
A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Tádzsikisztánban is segíthet a magyar vízipar szakértelme A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam