2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így hat a városokra a klímaváltozás

Mivel a bolygó felszínének mindössze 3 százalékát borítják városok, általában a klímamodellekben nem szerepelnek külön, annak ellenére, hogy teljesen más hatások jelentkeznek a globális felmelegedés hatására egy betontengerben, mint mondjuk egy part menti faluban vagy az esőerdő közepén.

A Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban az Illinois-i Egyetem kutatói most külön vizsgálták, milyen modellezést kellene használni a városokban bekövetkező változásokra – számolt be a 24.hu.

A kutatók kombinálták a klasszikus klímamodelleket a városokra ható változások klímamodelljeivel, hogy becsléseket készítsenek arról, milyen lesz 2100-ban a városokban a hőmérséklet és a relatív páratartalom.

Az évszázad végére a városokban átlagosan 1,9 Celsius-fokkal lesz magasabb a hőmérséklet, ha teszünk is valamit a kibocsátáscsökkenésért, de nem sikerül 1,5-2 Celsius-fok alatt tartani az általános melegedést.

A bolygó populációjának 50 százaléka városokban él, ahol több hőstresszt, légszennyezést, valamint energiabizonytalanságot tapasztalnak, mint a kevesebb betonnal és több zöldterülettel rendelkező területek lakói Fotó: shutterstock.com

A legrosszabb eshetőség a 4,4 Celsius-fok, a relatív páratartalom pedig globálisan csökkenni fog a városokban. A szakértők szerint ezek a modellek segíthetnek a várostervezőknek abban, hogy a városokon belül tudják minimalizálni a klímaváltozás hatását.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam