2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így hat a városokra a klímaváltozás

Mivel a bolygó felszínének mindössze 3 százalékát borítják városok, általában a klímamodellekben nem szerepelnek külön, annak ellenére, hogy teljesen más hatások jelentkeznek a globális felmelegedés hatására egy betontengerben, mint mondjuk egy part menti faluban vagy az esőerdő közepén.

A Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban az Illinois-i Egyetem kutatói most külön vizsgálták, milyen modellezést kellene használni a városokban bekövetkező változásokra – számolt be a 24.hu.

A kutatók kombinálták a klasszikus klímamodelleket a városokra ható változások klímamodelljeivel, hogy becsléseket készítsenek arról, milyen lesz 2100-ban a városokban a hőmérséklet és a relatív páratartalom.

Az évszázad végére a városokban átlagosan 1,9 Celsius-fokkal lesz magasabb a hőmérséklet, ha teszünk is valamit a kibocsátáscsökkenésért, de nem sikerül 1,5-2 Celsius-fok alatt tartani az általános melegedést.

A bolygó populációjának 50 százaléka városokban él, ahol több hőstresszt, légszennyezést, valamint energiabizonytalanságot tapasztalnak, mint a kevesebb betonnal és több zöldterülettel rendelkező területek lakói Fotó: shutterstock.com

A legrosszabb eshetőség a 4,4 Celsius-fok, a relatív páratartalom pedig globálisan csökkenni fog a városokban. A szakértők szerint ezek a modellek segíthetnek a várostervezőknek abban, hogy a városokon belül tudják minimalizálni a klímaváltozás hatását.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam