2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit vihetünk magunkkal az elmúlt év kemény leckéiből?

A koronavírus nyomán kialakult válság, illetve a kezeléséért vívott küzdelem számos olyan felismerést hozott, amelyek segíthetnek a jövőben ránk váró kihívások kezelésében: legyen szó a cselekvés szükségességének elfogadásáról, a tetteinkért vállalt felelősségről vagy éppen a remény erejéről – mutatott rá évértékelő videójában Hunter Lovins környezetvédelmi szakértő, a Balaton-csoport tagja.

Lovins szerint a koronavírus kialakulásáról eddig rendelkezésre álló információk, a járvány megállításáért hozott áldozatok és a nyomában járó gazdasági válság kezelésére tett kísérletek révén az emberiség számos, a jövőre nézve is fontos tapasztalattal gazdagodott.

A koronavírus megmutatta, hogy valójában mekkora horderejű változásokat képes véghez vinni az emberiség. A járvány nyomására pár hónap alatt alapvetően alakítottuk át az életmódunkat, a gazdaságunk működését: emberek milliói változtattak a fogyasztási és utazási szokásaikon és kezdtek el az otthonukból dolgozni – mutatott rá Lovins. Az emberi életek védelmében hozott gyors intézkedések valamennyiünk számára bebizonyították, mire vagyunk képesek együtt, ha szükséges.

Fotó: shutterstock.com

Azzal, hogy egy vírus formájában a saját bőrünkön tapasztaltuk meg a felelőtlen erdőirtás és az élővilág kizsigerelésének következményeit, esélyt kaptunk egy alapvető tévedésünk korrigálására. Meg kell értenünk, hogy a sérülékeny (trópusi) élőhelyek megóvása nemcsak a biológiai sokféleség, hanem saját magunk fennmaradásának záloga is.

A  Rocky Mountain Institute társalapítója szerint a krízis jellemzői és a kezelésére tett erőfeszítések is fontos párhuzamokat kínálnak. A járványhoz hasonlóan a klímaválság esetében is el fog jönni az a pillanat, amikor a fenyegető folyamatok súlya minden ember számára elkerülhetetlenül egyértelművé válik. A krízis ugyanakkor segít felismernünk a törékenységünket is. A gazdaság szereplői esélyt kaptak arra, hogy újragondolják ellátási láncuk működését, a munkavállalóik számára biztosított körülményeket és azt, hogy mivel járulnak hozzá valamennyiünk és az általunk lakott bolygó épségének és egészségének fenntartásához.

Fotó: shutterstock.com

A klímaváltozás és a hozzá szorosan kapcsolódó környezeti és társadalmi kihívások sokkal közelebbről érintenek minket már ma is, mint azt többnyire hinni szeretnénk. A koronavírus azt is újra megmutatta, hogy önmagában a piac működésétől hiába várjuk a közös jóllétünk megteremtését. A túlélésünk és boldogulásunk azon múlik, hogy felismerjük-e közös emberségünket, és képessé válunk-e arra, hogy a közösségeinkkel törődjünk. „A fenntarthatósági erőfeszítések célja egyértelműbb, mint valaha: a közös fejlődés egy egészséges bolygón” – fogalmaz Lovins.

Túl leszünk ezen, hiszen be kell látnunk, hogy egy járvány nem egyedi esemény az emberiség történelmében, ugyanakkor mint minden összeomlás, ez is magában hordozza a megújulás lehetőségét. A Római Klub legutóbbi nyílt levelére utalva Lovins hangsúlyozta:

attól függően, hogy a világ vezetői milyen eszközökkel kezelik a koronavírus nyomán kialakult gazdasági válságot, döntésükkel fokozhatják vagy éppen csökkenthetik a világunkra nehezedő fenyegetést.

A pandémia és a nyomában járó korlátozások végül Lovins szerint elkerülhetetlenül elhoznak egy csendet, amelyben szembenézhetünk a félelmeinkkel, a zavarodottságunkkal, és felmérhetjük a kapcsolatunkat a körülöttünk levő világgal.

„Ne démonizáld a félelmedet, és ne engedd, hogy uralkodjon rajtad. Ehelyett hagyd, hogy szóljon hozzád – a csendedben / figyelj bölcsességére. / Mit mondhat el arról, hogy mi készül, mi a kérdés, mi forog kockán, a személyes kényelmetlenségen és a betegség fenyegetésén túl? / Ahogy egy fa, egy folyó vagy az ég egészsége a te tested állapotáról mesél, mit mondhat el a te egészséged a folyók, a fák, az ég és mindannyiunk egészségéről, akik ezen a bolygón veled vagyunk?” – idézi végül Kristin Flyntznek a koronavírus nevében írt verssorait Hunter Lovins.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: leadthechange.bard.edu
Vissza
Hírfolyam