2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman vasárnap ismertette a zéró szén-dioxid-kibocsátású okosváros, NEOM építési tervét.

A tervek szerint a sivatagban 170 kilométer hosszan elnyúló város egymillió lakost lesz majd képes fogadni, és 100 százalékosan tiszta energiával, szén-dioxid-kibocsátás nélkül akarják működtetni – számolt be a The Guardian alapján a Telex.

A tervekről Szaúd-Arábia magyarországi nagykövetségének Twitter-oldala azt írja, hogy „a The Line projekt NEOM városban mintaként szolgál ahhoz, hogy milyenné válhatnak a jövő városi társadalmai, és egy olyan tervnek tekinthető, amely szavatolja a természettel való harmonikus együttélést”.

„Miért kellene feláldoznunk a természetet a fejlődés érdekében? Futurisztikussá kell átalakítanunk a hagyományos város koncepcióját”

– jelentette ki Bin Szalman, aki először 2017-ben beszélt erről az ötletről mint a Vision 2030 elnevezésű terv egyik része. Szaúd-Arábia a jövőben ilyen és ehhez hasonló nagyszabású beruházásokkal szeretné csökkenteni függőségét az olajtól.

A koronaherceg elképzelései szerint a városban nem lesznek autók és hagyományos utak sem, és a városban mindent mesterséges intelligencia vezérelne. A 26 500 négyzetkilométert érintő, több zónából álló NEOM-terv 2025-re fejeződhet be.

Forrás: NEOM/youtube.com
Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam