2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Portugália júniusra véglegesítené az európai klímatörvényt

A portugál környezetvédelmi miniszter szerint kormánya prioritásként kezeli a féléves EU-elnökségük során a decemberben politikai szinten elfogadott klímacélok jogszabályi formalizálását.

A decemberi EU-csúcson hajnali órákig tartó alkudozás után a 2050-ig tartó időszak klímacéljainak széles spektrumáról sikerült megállapodni, beleértve annak bevállalását is, hogy 2030-ra EU-átlagban 55 százalékkal csökkentik a légkört romboló károsanyag-kibocsátást – emlékeztet a Napi.hu.

João Pedro Matos Fernandes portugál környezetvédelmi miniszter – aki ebben a fél évben az EU-országok környezetvédelmi minisztereinek tanácsülését elnököli –csütörtökön Lisszabonban brüsszeli újságírók egy csoportjával találkozva beszélt arról, hogy

a mindezt jogi formában is véglegesítő és kötelezővé tevő majdani európai klímatörvényt a féléves elnökség befejeztéig véglegesíteni akarják. 

A politikus ugyanakkor elismerte, hogy a dolog nem lesz könnyű, mivel az egyeztetésben meglehetősen különböző helyzetű tagországok vesznek részt. Főként egyes, például szénhez jobban kötődő kelet-európai országok számára minden bizonnyal nagyobb kihívást jelent majd mindennek teljesítése – jegyezte meg Fernandes, ahogy ez már a decemberi EU-csúcs-vitából is kiderült.

A portugálok számára a tagállami ellentétek most az Európai Parlamenttel történő egyeztetésben is komoly akadályt jelenthetnek. Egyrészt az alacsonyabb vállalást favorizáló országok, másrészt az éppen hogy ambiciózusabb, 2030-ra 60 százalékos kibocsátáscsökkentési célt szorgalmazók népes tábora miatt.

Fernandes emlékeztetett, hogy a 2050-es európai uniós karbonsemlegesség egy átlagos érték, ami elvben lehetőséget kínál arra is, hogy a többiek által is elismerten különösen nehéz helyzetben lévő „egy-két ország” még néhány évig meghaladja a kívánt értéket.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Bőrvédő gyógynövények kánikula idejére Mennyit nyerhet vele a Tesla, ha mindenki használhatja a Superchargereket?
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam