2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld helyreállítással a klíma és a gazdaság is jobban járna

A visegrádi országok koronavírus-válságot követő újraindulását és gazdasági felzárkózását is az segíthetné elő a leginkább, ha a V4-kormányok a helyreállítási intézkedések fókuszába a zöldgazdaságot állítanák – állítja makrogazdasági modellezésének eredményeire hivatkozva a Cambridge Econometrics (CE). 

A brit kutatócég Budapesten készült tanulmánya azt bizonyítja, hogy a környezettudatosságot, energiahatékonyságot és a megújuló energia felhasználását támogató lépésekkel a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés is gyorsabban térhet vissza a pandémiát megelőző szintre, és a fellendülés is nagyobb mértékű lehet, mint ezek figyelmen kívül hagyásával – ismertette a Napi.hu.

Fazekas Dóra, a tanulmány egyik szerzője, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának vezetője a portálnak adott interjúban elmondta: a tanulmányuk nem tartalmaz forradalmian új megállapításokat, de pont ez a lényeg: „egyszerű intézkedésekkel is lehet jelentős hatást elérni, és most ez feketén-fehéren látszik a számainkból – épp ebben rejlik az elemzésünk hozzáadott értéke”.

A tanulmány készítői a V4-es országokra koncentrálva hasonlították össze a gazdasági lábra állás különböző forgatókönyveit. Arra keresték a választ, hogy különböző kormányzati intézkedéscsomagok bevezetésével milyen hatás érhető el, akár a foglalkoztatottság, akár a hátrányosan érintett ágazatok fellendítésére.  Összehasonlítottak egy intézkedések nélküli, a korábbi status quo helyreállítását célzó, és egy harmadik, ún. zöld élénkülés forgatókönyvet – minden esetben pontosan ugyanannyi állami támogatással kalkuláltak, csak az más-más területekre fordítódott.

A tanulmány alapján a plusztámogatást a már elméletben ismert energiahatékonysági beruházásokra lenne érdemes elkölteni: az épületenergetikai beruházásokkal rengeteget lehetne javítani a helyzeten, mert ezek sokkal látványosabb eredményeket hozhatnak, mint a nyugat-európai országokban, ahol nem ennyire rossz a kiindulási helyzet.

Fazekas Dóra azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a megújuló energia kihasználásához mindenekelőtt az infrastruktúrába érdemes befektetni: „ha egyre többen raknak napelemet a háztetőre, a terhelést a hálózatnak is bírnia kell, és ennek kiépítése jelentős beruházásokkal jár.”

A Szabó M. Istvánnak a klímapolitika kérdései mellett a fenntartható energiatermelést és a pénzügyi világ tudatosságának alakulását is érintő interjúja a Napi.hu oldalán olvasható.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam