2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaaktivizmus tüntetések nélkül

A kijárási korlátozások és a járvány veszélyei ellehetetlenítették az erős üzeneteket közvetítő, nagy médiafigyelmet generáló és közösségeket kovácsoló tömegrendezvényeket. De a klímaváltozás hatékonyabb kezeléséért küzdő mozgalmak sikerrel alkalmazkodtak.

A Fridays for Future mozgalom hirtelen tűnt fel és erősödött meg, ugyanakkor a klímaváltozásnál közvetlenebb fenyegetést jelentő és könnyebben felismerhető krízis, amit a koronavírus jelentett, kifogta a szelet a több millió fiatalt megmozgató szervezet vitorláiból. 

Legalábbis átmenetileg, mert a tavalyi tavasz tömeget igen, de látványt távolról sem nélkülöző megmozdulásai után az interneten folytatódtak a közösség rendezvényei, ugyanakkor a média és a döntéshozók figyelmét is sikerült fenntartaniuk.

Moritz Sommer, a mozgalom történetét feldolgozó társadalomkutató szerint a Friday for Future a kezdetektől nagyon sikeres volt abban, hogy a média érdeklődését a klímaváltozás fenyegetése felé fordítsa. Ráadásul ahogy a koronavírus kényszerűen a mindennapjaink részévé vált, mondhatni hozzászoktunk a rendkívülihez, a klímával kapcsolatos üzenetek újra hallhatóvá és befogadhatóvá váltak.

Berlin, 2020. április 24.: Klímasztrájk sztrájkolók nélkül Forrás: chrissch/youtube.com

A Fridays for Future Németországban a válságkezeléssel kapcsolatos párbeszéd aktív résztvevője maradt, bekapcsolódott az országban zajló környezetvédelmi vitákba, és kritikát fogalmazott meg az uniós agrárreformmal szemben is.

A tüntetések visszaszorulása pedig a döntéshozókkal való kommunikáció új útjait nyitotta meg. „Korábban sokkal több volt köztünk az összeütközés, most a digitális platformokon érdemi vitára nyílik lehetőség” – mondta el a Zeit Online-nak Anja Weisgerber képviselő, a CSU klímapolitikai szóvivője. „Meg tudtuk számukra indokolni, hogyan jutott a kormányzat ezekre a döntésekre, és mi is kaptunk adalékokat a mozgalomtól.”

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Egyre gyakrabban állnak le az atomerőművek szélsőséges időjárási tényezők miatt A klímaváltozás hatásai a hazai gyümölcsökre
Tovább a forrásra: zeit.de
Vissza
Hírfolyam