2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét

Az Északi-sarkvidék egésze mikroműanyag szálakkal szennyezett – állapították meg a kutatók, akik szerint a mikroszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokban kimosott műszálas ruhákból származnak.

A témában született eddigi legátfogóbb tanulmány késztői az Északi-sarkvidékről származó 97 vízmintából 96-ban kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A megvizsgált mikroműanyagok több mint 92 százaléka mikroszál volt, ezen belül 73 százalék poliészterszál, amely méretében és színében is megegyezett a ruhagyártásban használttal.

A vízminták többségét a felszíntől számított 3-8 méteres mélységben gyűjtötték, ahol a tengeri élőlények egy jelentős része táplálkozik.

Fotó: shutterstock.com

A tanulmányt vezető Peter Ross, a kanadai Ocean Wise Conservation Association nevű szervezet munkatársa szerint a Jeges-tengert szennyező textilszálak valószínűleg az európai és észak-amerikai háztartásokból kerülnek az Észak-Atlanti-óceánba.

A poliészterszálak jelenléte az egész vízoszlopban egyértelműen kimutatható volt, jól szemléltetve a műszálak megállíthatatlan szétterjedését a Jeges-tenger egészében

– húzták alá a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányt jegyző kutatók, akik átlagosan 40 mikroműanyag-részecskét mutattak ki egy köbméternyi vízben. A szakemberek szerint a mikroszálak mindössze kis százaléka származhat halászfelszerelésekből, amelyekhez másfajta műanyagot használnak. Lehetséges, hogy a szálak egy részét a szél szállította az Északi-sarkvidékre.

Neked ajánljuk
Lassan az a kérdés, hol nincsenek jelen az egészségkárosító „örökvegyületek” Az óceánt a vártnál később sikerült magunk ellen fordítani, de a felmelegedő víztömegek csak lassan felejtenek Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam