2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert

A klímaváltozással kapcsolatosan rendszerint a meleget szoktuk emlegetni, esetleg a csapadék szélsőségessé válását. Sokszor kerül elő a szárazság is, de erre általában úgy gondolunk, mint a tikkasztó hőség velejárójára. Pedig ez nem feltétlenül igaz.

Szárazság lehet télen is, ilyenkor pedig a hideg lesz a domináns – ami szintén a szélsőségessé váló időjárás velejárója. Pekingben most éppen ez történik – számolt be a Köpönyeg.hu.

A főváros és környezete erősen megérzi a klímakatasztrófát, a száraz időszakokon keresztül is. A tél általában sem csapadékban gazdag, de a szárazság egyre szélsőségesebb formákban jelentkezik.

Pekingben is szokott havazni, és jégeső is hullik telente, de amikor beköszönt egy-egy ilyen száraz időszak, rendkívül erőteljes hideghullám kúszik a város fölé. Január 7-én -19,6 °C-ig zuhant a hőmérő higanyszála, amire nagyon rég nem volt már példa.

Az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet 1966-ban mérték Pekingben, akkor -27,4 °C volt. A mostani hőmérséklet ugyan jóval elviselhetőbb, ugyanakkor az ekkora hidegek messze nem megszokottak a kínai fővárosban.

Neked ajánljuk
Hűsítő szigetekkel készül a kánikulára a főváros Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Rekordméretű áradások, súlyos szárazság és drága áram Brazíliában Műanyaghulladékból mennyei desszertek?! Egy app, amellyel játszva tudatos fogyasztóvá válhat
Tovább a forrásra: koponyeg.hu
Vissza
Hírfolyam