2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízparti ingatlanok a jövőben is kihívások elé állíthatják az amerikai klímapolitikát

A klímaváltozás kérdéseivel kapcsolatban kritikus Trumpot követő Joe Bident január 20-án iktatják be hivatalába, de már most több, az asztalról korábban lesöpört környezetpolitikai téma hever az asztalán. Az egyik legérdekesebb, első hallásra nem túl izgalmas kérdés: az árteres építésügyi szabályok szigorítása.

A Természeti Erőforrások Védelmének Tanácsa (Natural Resources Defense Council) és az Állami Ártérigazgatási Szövetség (Association of State Floodplain Management) januárban közös petíciót nyújtott be, amelyben azt kérik a majdani elnöktől, hogy a folyók és tengerpartok melletti építkezésekkel kapcsolatos előírásokat mielőbb szigorítsák meg – ismertette a Klímapolitikai Intézet.

A szakmai szervezetek kérése nem új keletű. Az építésügyi szabályok ilyen irányú átírására 2012-ben már volt egy kísérlet, de a szigorítás akkor elmaradt. 2015-ben Barack Obama rendelete keményített be ezen a fronton, amit Trump 2017-ben visszavont. A meghátrálás oka mindig ugyanaz volt: az embereknek a saját biztonságukért cserébe bizony a zsebükbe kellene nyúlniuk.

Fotó: shutterstock.com

A probléma az, hogy a kockázatosnak ítélt partszakaszokon épített, természeti katasztrófa sújtotta ingatlanok helyreállítását a biztosítótársaságok csillagászati díjak befizetése árán  vagy egyáltalán nem voltak hajlandók fedezni, ezért

1968-ban létrehozták a Nemzeti Árvízvédelmi Biztosítási Alapot, amely minden kárvallottnak ilyen kár esetén 100 százalékos kifizetést garantál.

Az amerikaiak ma ott is bátran építkeznek, ahol a jól felfogott érdekükben nem biztonságos, sőt ezeken a területeken sok esetben az átlagosnál is gyorsabban emelkedik a beadott építési engedélyek száma.

Azonban a klímaváltozás miatt a csapadékeloszlás (az Egyesült Államokban is) szélsőséges kilengéseket mutat, ami az áradások számának növekedéséhez vezet, az árterek viszont egyre sűrűbben lakottak. Minden nagyobb áradást követően már szinte természetes a hírekben azt olvasni, hogy rekordméretű a kifizetett biztosítási összeg és a keletkező ingatlankár.

Fotó: shuttenblick.com

A Zillow ingatlankereskedelmi cég elemzése szerint 2050-re már 800 ezer amerikai otthon lesz ilyen szempontból veszélyeztetett területen.

Az áradások hatásaitól jobban védő, különleges építésügyi előírások betartása jelentősen növelné az építkezések költségeit, amit az önkormányzatok, a beruházók és a vevők sem szívelnének. A petíciót benyújtók szerint a megfizethető otthonteremtés örvén azonban nem lenne szabad felelőtlenül, olcsó technológiával házat építeni az áradásoktól egyre gyakrabban sújtott zónákban. 

Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: klimapolitikaiintezet.hu
Vissza
Hírfolyam