2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A három legmelegebb év egyike volt 2020 a rendszeres mérések kezdete óta

Majdnem az összes korábbi rekordot megdöntötte 2020 – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) csütörtökön Genfben, amikor megerősítette decemberi előzetes becslését. Csak a természetesen előforduló, hűtő hatású jelenség, a La Niña gondoskodott enyhe lehűlésről az év legvégén.

A globális átlaghőmérséklet 14,9 Celsius-fok volt, amely 1,2 Celsius-fokkal van az iparosodás előtti kor (1850–1900) szintje felett, 0,1 Celsius-fokos hibahatárral. A három legmelegebb év ezzel 2016, 2019 és 2020 lett.

Csak a számokat figyelembe véve 2016 volt a legmelegebb, de a hibahatárt tekintve gyakorlatilag szinte lehetetlen különbséget tenni a három év között

– mondta el Clare Nullis, a WMO szóvivője. A szervezet kiemelte azt is, hogy a 2016-os évet erőteljes El Niño jelenség jellemezte, amelynek a La Niñával ellentétben erőteljes melegítő hatása van.

„Egy katasztrofális, még ebben az évszázadban akár 5 Celsius-fokot jelentő felmelegedés útján haladunk. A 21. század fő feladata, hogy békét kössünk a természettel” – fogalmazott António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az El Niño és a La Niña néhány évente jelentkezik. Az El Niño esetében legyengülnek a trópusi passzátszelek, ami gyengíti Dél-Amerika nyugati partjainál a hidegebb vizek áramlását. A La Niña többnyire az El Niñót követi. A passzátszelek erősödését idézi elő, ennek hatására Peru partjainál hidegebbé válnak a felszíni vizek. Mindkét jelenségnek világszerte megmutatkozik a hatása, régiótól függően szárazság vagy heves esőzések formájában.

Neked ajánljuk
2021 Ausztrália elmúlt évtizedének leghűvösebb, legcsapadékosabb éve volt A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam