2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Irak is csatlakozott a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez

Barhám Száleh iraki elnök szerdán kihirdette a parlament döntését, amellyel ratifikálták az ország csatlakozását a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legnagyobb kitermelője öt évvel ezelőtt írta alá az ország csatlakozását, a folyamat azonban csak most zárult le.

„Erre a ratifikálásra azért került sor, hogy szembe lehessen szállni az éghajlatváltozás jelentette fenyegetésekkel, s hogy meg lehessen fékezni a gáz- és szénkibocsátást” – közölte Száleh az elnöki iroda szerdai rövid közleményében.

Irak parlamentje szeptemberben fogadta el az ország csatlakozását az egyezményhez, amelyet még 2015-ben írt alá Irak ENSZ-nagykövete. A ratifikáció révén a megállapodás előírásait az ország jogszabályai közé iktatják.

Száleh december végén az ENSZ-ben tartott beszédében arról biztosította hallgatóságát, hogy Irak „új korszakot” készül nyitni, eltökélten támogatja a megújuló energiaforrások és a környezetkímélő technológiák alkalmazását.

Szmogba burkolódzó épületek Bagdadban Fotó: shutterstock.com

Az országot számos hátrányos éghajlati hatás éri, egyebek között a súlyos vízhiány, a sivatagosodás, valamint a rendkívüli hőség, amely nyáron eléri akár a hatvan Celsius-fokot is.

A párizsi klímaegyezmény az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérséklésével, a globális felmelegedéshez való alkalmazkodással, valamint annak pénzügyi következményeivel foglalkozik. Céljai között szerepel a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 Celsius-fok alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam