2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természetes szénelnyelők teljesítőképessége sem végtelen

Egy új tanulmány szerint a szárazföldi növények és mikrobák 20-30 év múlva képtelenek lesznek többet elnyelni az emberiség emissziójából, ez pedig fordulópontot jelenthet a klímaváltozásban.

Az utóbbi évtizedekben a növények és mikrobák a fotoszintézis révén több szént vontak ki a légkörből, mint amennyit kibocsátottak, úgy tűnik azonban, hogy a felmelegedés hatására ez idővel változni fog. Az Észak-arizonai Egyetem kutatói több mint két évtized adatait vizsgálva arra jutottak, hogy egy bizonyos hőmérsékleti érték felett a fotoszintézis gyengül – számolt be a Phys.org alapján a 24.hu.

„A Föld egyre növekvő lázzal küzd, és tudjuk, hogy az emberi testhez hasonlóan minden biológiai folyamatnak van egy olyan hőmérsékleti tartománya, amelyben optimálisan teljesít, és amelyen kívül a működés romlik”

– mondta el a kutatásban részt vevő Katharyn Duffy, akinek munkatársaival elsőként sikerült megállapítaniuk a fotoszintézis hőmérsékleti küszöbét globális megfigyelések segítségével. Az eredmények alapján a szénfelvevés 18 Celsius-fok körül csúcsosodik a gyakoribb, C3 típusú növényeknél, és 28 Celsius-foknál a C és a C4 növények esetében.

Ezt az értéket sok helyen már meghaladta a környezet, a felmelegedés miatt azonban tovább fog csökkenni a bioszféra szénelnyelő hatékonysága. A szakértők úgy gondolják, hogy már a század közepén elérhetjük a fordulópontot.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam