2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokkal több forrást kéne megmozgatni az alkalmazkodáshoz

Súlyos következményei lesznek annak, hogy túl lassan alkalmazkodunk a klímaváltozás miatti szélsőséges időjáráshoz – figyelmeztet az ENSZ.

A világ országainak közel háromnegyede felismerte, hogy szükség van egy stratégiára arra vonatkozóan, hogyan kezeljék a globális felmelegedés hatásait, de ezek nem veszik figyelembe kellően az emelkedő hőmérsékletet, és megfelelő finanszírozás sincs mögöttük – mutat rá az UNEP friss, klímaadaptációra vonatkozó jelentése, amelyet a The Guardian alapján a hvg.hu ismertetett.

A jelentés egyik legfontosabb megállapítása, hogy jelenleg borzasztó keveset költenek az államok arra, hogy ellenállóbbak legyenek a környezeti szélsőségekkel szemben. Csak körülbelül 30 milliárd dollárra tehető a fejlődő országoknak biztosított fejlesztési segélyek összege.

Ez nagyjából a fele annak, mint amire szükség lenne, és a költségek egyre csak emelkedni fognak: a szakértők szerint ez az évszázad végére a 130-300 milliárd dollárt is elérheti.

Már napjainkban is világszerte több millió ember szenved áradásoktól, szárazságtól, hőhullámoktól és más, szélsőséges időjárási jelenségektől, a kormányok pedig nem tesznek eleget azért, hogy a klímaváltozás káros hatásait mérsékeljék – mutatott rá a jelentés Fotó: shutterstock.com

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy míg magáncégek gyakran finanszíroznak kibocsátáscsökkentést megcélzó projekteket fejlődő országokban, így például megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat, addig az olyan projektekre, amelyek a lakosok klímaadaptációját szolgálnák, nagyon nehéz finanszírozót találni.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam