2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére

Egy új kutatás szerint néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást.

Nettó zéró kibocsátás, vagyis karbonsemlegesség alatt azt értjük, ha egy tevékenység ugyanannyi szén-dioxidot von ki a légkörből, mint amennyit megtermel – idézi fel a hvg.hu.

A Nature Climate Change-ben megjelent új kutatás szerint ugyan

valamennyi hőmérséklet-emelkedés akkor is lenne, ha elérnénk a karbonsemlegességet, de néhány évtized alatt helyreállna a Föld hőmérséklete.

A kutatók eredményei azért reménykeltőek, mert a korábbi kutatások szerint a hőmérséklet-emelkedés a jövő több generációjának a sorsát is megpecsételi, hacsak nem csökkentjük minél előbb és minél radikálisabban a kibocsátást. 

Már több mint 100 ország vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Legutóbb Brazília köteleződött el, ám csak 2060-ig.

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam