2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére

Egy új kutatás szerint néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást.

Nettó zéró kibocsátás, vagyis karbonsemlegesség alatt azt értjük, ha egy tevékenység ugyanannyi szén-dioxidot von ki a légkörből, mint amennyit megtermel – idézi fel a hvg.hu.

A Nature Climate Change-ben megjelent új kutatás szerint ugyan

valamennyi hőmérséklet-emelkedés akkor is lenne, ha elérnénk a karbonsemlegességet, de néhány évtized alatt helyreállna a Föld hőmérséklete.

A kutatók eredményei azért reménykeltőek, mert a korábbi kutatások szerint a hőmérséklet-emelkedés a jövő több generációjának a sorsát is megpecsételi, hacsak nem csökkentjük minél előbb és minél radikálisabban a kibocsátást. 

Már több mint 100 ország vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Legutóbb Brazília köteleződött el, ám csak 2060-ig.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam