2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére

Egy új kutatás szerint néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást.

Nettó zéró kibocsátás, vagyis karbonsemlegesség alatt azt értjük, ha egy tevékenység ugyanannyi szén-dioxidot von ki a légkörből, mint amennyit megtermel – idézi fel a hvg.hu.

A Nature Climate Change-ben megjelent új kutatás szerint ugyan

valamennyi hőmérséklet-emelkedés akkor is lenne, ha elérnénk a karbonsemlegességet, de néhány évtized alatt helyreállna a Föld hőmérséklete.

A kutatók eredményei azért reménykeltőek, mert a korábbi kutatások szerint a hőmérséklet-emelkedés a jövő több generációjának a sorsát is megpecsételi, hacsak nem csökkentjük minél előbb és minél radikálisabban a kibocsátást. 

Már több mint 100 ország vállalta, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik. Legutóbb Brazília köteleződött el, ám csak 2060-ig.

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Ambiciózus klímavédelmi javaslatot tárgyal az amerikai kongresszus Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam