2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk

A korábbi éghajlati modellek számításai alapján a klímaváltozás megállítására tett erőfeszítések a légkörben felhalmozódó szén-dioxid miatt csak  lassan fejthetik ki hatásukat. Egy friss kutatás szerint azonban, ha sikerül nulla közeli szintre mérsékelni a kibocsátást, azzal az eddig vártnál gyorsabban meg lehet fékezni a felmelegedést.

A mindeddig uralkodó feltételezés szerint a globális átlaghőmérséklet még abban az esetben is akár generációkon átívelően tovább emelkedhet, hogyha sikerül a felmelegedést okozó gázkibocsátást viszonylag gyorsan csökkenteni. A karbonsemlegesség esetleges elérésének lehetséges következményeire irányuló újabb kutatások azonban felcsillantják a reményt, hogy a kibocsátás visszafogásával az eddig vártnál gyorsabban célt érhetünk – számolt be a Portfolio a The Guardian cikke alapján.

Egy, a Nature Climate Change-ben publikált új tanulmány társszerzője szerint, lehet további melegedés a nulla széndioxid kibocsátás elérése után is, de a dekarbonizáció alapvető fontosságú. A probléma súlyos, először csökkenteni kell a kibocsátást, amilyen gyorsan csak lehet, majd kezelni kell a már napjainkban is súlyos következményekkel járó felmelegedést.

A bolygó természetes rendszereinek dinamizmusára fókuszálva úgy találták, hogy az óceánok, a vizesélőhelyek és az erdők szén-dioxid-megkötő potenciálja olyan hatalmas, hogy már az emisszió alacsonyabb szinten való folytatódása mellett is képes lehet érdemben csökkenteni az atmoszféra CO2-koncentrációját. Ez a csökkenés pedig elegendő hűtő hatással bírhat ahhoz, hogy ellensúlyozza a még a „csőben lévő” felmelegedést.

A tanulmány készítői azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy  újraértékelték a Föld légkörének „öngyógyító” képességét.

A tanulmány reményt keltő valódi újdonságát az a következtetése jelenti, hogy az emisszió csökkentése valószínűleg szinte azonnal maga után vonná a hőmérséklet emelkedésének lassulását. Ez adhatna némi időt a civilizációnak arra, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, vagy klímabarát technológiák kidolgozásával fokozza erőfeszítéseit.

Joeri Rogelj, az Imperial College London klímatudósa szerint, ha sikerülne a terveknek megfelelően nulla közeli szintre mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátást, akkor a globális felszíni átlaghőmérséklet emelkedése pár évtizeden belül stabilizálódhatna.

Külön köszönet egyik tudós olvasónk értő észrevételéért, melynek tükrében pontosítottuk cikkünket. Utolsó módosítás: 2021. január 26., 8:44

Neked ajánljuk
A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink Látványos vízi városrésszel alkalmazkodik a klímaváltozáshoz Amszterdam Több ezer kutató sürgeti egy klímabarát tudományos élet megteremtését Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam