2021. március 7., Tamás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel másfél évtizede nem volt ilyen kitartóan hideg Szibériában

Az elmúlt hetekben szibériai mércével mérve is extrém hideg időjárás köszöntött Jakutföldre. A Deljankir nevű kistelepülés környékén január 18-án reggel –58,3 Celsius-fokot mértek.

A régióban december közepén süllyedt –40 Celsius-fok közelébe a hőmérséklet, ami azóta sem nagyon változott. Jakutföld fővárosában, Jakutszkban január 14-én –40 Celsius-foknál is hidegebb hőmérsékletet mértek. Az elmúlt 14 évben a mostani a leghosszabb ideig tartó ilyen hideg időszak a régióban – számolt be az Accu Weather alapján a Telex.

Az év ezen időszakában, december közepétől február elejéig a térségben a legmagasabb hőmérséklet általában mínusz 34–39 Celsius-fok között alakul.

A legalacsonyabb mínusz 40–45 Celsius-fok szokott lenni, ezzel a téli hónapokban Jakutföld a Föld leghidegebb lakott területe.

A mostani hideg időjárás előtt, 2020-ban szokatlanul meleg volt az időjárás Jakutföldön. Tavaly január és április között 6 Celsius-fok volt átlaghőmérséklet, míg nyáron melegrekord dőlt meg Szibériában, Verhojanszkban 38 Celsius-fokot mértek.

Neked ajánljuk
Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást Soha nem látott hőmérsékletváltozás következett be Németországban egy hét alatt A klíma mindig is mozgatta a történelem kerekét Fukushima: az atomerőmű végleges elbontását 2050-re tervezik Elektromos mobilitás: bővül a hazai töltőhálózat
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam