2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper

Több nemzetközi civil szervezet indított kiemelkedő jelentőségű pert a francia kormány ellen, amiért nem tettek eleget a klímaváltozás ügyében.

Megkezdődtek a meghallgatások abban a korszakalkotónak tartott perben, amit még két évvel ezelőtt kezdeményezett több nemzetközi civil szervezet, köztük a Greenpeace és az Oxfam – számolt be a CNN alapján a hvg.hu.

A pert nagyszabású aláírásgyűjtés előzte meg, a petícióhoz 2,3 millió ember csatlakozott.

Az aláírók és a felperesek azt szeretnék elérni, hogy a bíróság kötelezze a francia kormányt, hogy tegye meg a párizsi klímacélok teljesítéséhez szükséges lépéseket.

A lap szerint a környezetvédelmi miniszter korábban kérte, hogy ejtsék az ügyet, és szerinte nincs arról szó, hogy ne tett volna a francia kormány eleget, továbbá hogy nem pusztán a kormány tehető felelőssé a kibocsátások miatt. A szervezetek közleménye szerint 15 napon belül ítélet várható.

A per ugyanakkor nem egyedi fejlemény: egy kutatás szerint az elmúlt időszakban világszerte 28 országban indítottak már pert a klímavédelmi intézkedések kikényszerítésére.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam