2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmennyiségű klímához kapcsolódó katasztrófa jutott tavaly az Egyesült Államoknak

Rekordszámú, a szélsőséges időjárásnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat 2020-ban: tűzvészek perzseltek nyugaton, gyors egymásutánban kialakuló hurrikánok pusztítottak keleten, és rendkívüli hőség söpört végig az ország szívében.

A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (Noaa) szerint összesen 22 súlyos katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat tavaly, ami hattal több, mint az előző rekord. Legalább 262 ember meghalt, a kár pedig 95 milliárd dollár – idézi a kitekintő.hu.

Ez volt a legtöbb futótüzet regisztráló év a nyugati részen, Kalifornia történelmének hat legnagyobb tüze közül ötöt 2020-ban regisztráltak.

Továbbá súlyos aszály és kánikula pusztított a nyugati részen, három tornádóval kapcsolatos katasztrófát és egy „derechó”-t jelentettek 2020-ban. Ez utóbbi egy gyorsan mozgó zivatarok által vezérelt esemény, amely áramvezetékeket és házakat rongált meg, illetve letarolta a termést. A keleti partszakaszon és a Mexikói-öbölben rekordszámú, 12 trópusi vihar ért partot egy év alatt. Három hurrikán és két trópusi vihar sújtotta egyedül Louisianát.

A Noaa beszámolt arról is, hogy a tavalyi év volt az ötödik legforróbb év az egész USA-ban. Hurrikánok és tűzvészek mindig is sújtották az Egyesült Államokat, viszont a tudósok szerint a viharok ereje egyre növekszik, az emelkedő hőmérséklet pedig kiszárítja a talajt és a növényzetet, emiatt a tűzvészek egyre nagyobb területet érintenek majd.

Neked ajánljuk
Grenoble lett Európa zöld fővárosa A gombák hálózatait is veszélybe sodorjuk, pedig fontos szövetségeseink A kibocsátáscsökkentés 70 százaléka elérhető a már meglévő, bevált és versenyképes technológiákkal Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam