2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ürge-Vorsatz Diána: A világ remélhetőleg nem áll vissza a környezetromboló szintre

Nagyon rossz irány lenne, ha a pandémia rövid távú hatásaitól várnánk a környezetszennyezés problémájának megoldását; ugyanakkor a világ remélhetőleg nem áll vissza arra a környezetromboló szintre, amelyen korábban volt – fogalmazott Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke azüzlet.hu-nak adott interjúban.

A klímakutató szerint természetesen előfordulhat, hogy a koronavírus okozta válság hatására akár meghatározó méretű vállalatoknál is átmenetileg háttérbe szorul a környezettudatos szemlélet, de ez csak a felszín.

Sokkal fontosabb és sokkal mélyebb hatást jelent, hogy a pandémia a legszennyezőbb iparágakat és ágazatokat – közöttük a repülést és a luxushajózást – sújtotta erőteljesen.

Ezeknek az ágazatoknak be kell látniuk, hogy saját fennmaradásuk érdekében is a fenntarthatóság irányába kell elmozdulniuk, fejleszteniük a jövőben.

A pandémia a szénenergia és az olajipar iránti keresletet is jelentősen visszafogta, és
egyértelművé vált, hogy pont a tiszta energiát előállító ágazatok lettek a járványhelyzet nyertesei. Ebben az is szerepet játszik, hogy a megújuló energiák előállításához egyszeri, jelentős befektetésre van szükség, utána azonban gyakorlatilag már nincs üzemeltetési költség – húzta alá Ürge-Vorsatz Diána.

Fontos tapasztalatokat szereztünk

„Nagyon rossz irány lenne, ha a pandémia rövid távú hatásaitól várnánk a környezetszennyezés problémájának megoldását, hiszen azt senki nem akarhatja, hogy úgy oldjuk meg a környezeti problémáinkat, hogy az embereket bezárjuk a lakásukba, és a cégek ne működjenek” – fogalmazott a kutató. 

Helyette azokkal a folyamatokkal kell foglalkozni, amelyek révén hosszú távon és fenntarthatóan lecsökkenhet a szennyezés és a károsanyagkibocsátás. Ebben segíthet, hogy az emberek most sokfelé ráérezhettek arra, hogy milyen jó érzés tiszta levegőt szívni.

„Elgondolkodhattak azon, hogy lehet egy másik, jó világ is, amelyért lehet, hogy érdemes lenne valamit tenni és valamilyen áldozatot hozni.”

Egyre több helyen ismerték fel, hogy a home office-nak érdemes teret adni. Csökkent a munkába járáshoz kötődő közlekedésünk, megtanultuk elektronikus úton intézni a  hivatalos ügyeinket. A kikapcsolódáshoz, nyaraláshoz kapcsolódó utazásainkat belföldre koncentráltuk.

Ráadásul az Európai Unió gazdasági újjáépítő és élénkítő csomagjának elfogadásával iszonyatos mennyiségű pénz kerül a kormányokhoz. Ha ennek csak a töredékét az éghajlatvédelemre is gondolva fektetik be, azzal már szinte megoldhatják a probléma nagy részét – mutatott rá Ürge-Vorsatz Diána.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: azuzlet.hu
Vissza
Hírfolyam