2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kis figyelemmel ép bőrrel úszhatják meg a denevérek a téli építkezéseket

Hazánkban a bőregerek minden faja védett, mivel Európához hasonlóan nálunk is megfigyelhető a populációik egyedszámának folyamatos csökkenése. A denevérek télen hibernálódnak, így különösen érzékenyek a zavarásra. Ezért a lehetséges búvóhelyeik bolygatásával járó építkezéseket nagy körültekintéssel kell elvégezni. 

Így történt ez az edelényi kórházban, ahol a munkások a tetőtéri kazánház bontása közben bukkantak rá egy telelő kolóniára. Az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei 4 órán át dolgoztak az állatok begyűjtésén a Koch Róbert Kórházban, végül a 378 állat közül egy sem sérült meg a mentés vagy a szállítás során – számolt be a Nemzeti Park közleménye alapján a Telex.

A sikeres mentést követően az állatok egyik része Jósvafőre, többségük pedig az Esztramosra, egy bányatáróba került.

Telelés során a denevérek testhőmérséklete 1–6 Celsius-fok közé csökken, a légzésük és a keringésük az aktív időszakhoz képest a töredékére esik vissza, óránként alig 20-25 lélegzetvétel történik ilyenkor, ennek köszönhetően a testtömegüknek csak a 0,2%-át használják fel naponta.

„Hibernált állapotban a denevérek nagyon kiszolgáltatottak, ezért vigyázni kell rájuk. Ha építkezéskor véletlenül előkerülnek valahol, azonnal értesíteni kell a nemzeti park igazgatóság munkatársait!” – figyelmeztettek a szervezet munkatársai.

Neked ajánljuk
Nem csak az erdőségekre kell jobban figyelnünk, ha féken akarjuk tartani a klímaváltozást Szokatlanul nagy az ózonlyuk idén Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Kőhalmi Zoltán új regénye egy „hulladékgazdálkozási science fiction, amelyben a szemét körül forognak a dolgok” Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam