2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A finn nagymamák is felvették a kesztyűt a klímaváltozással szemben

Európa legészakibb területén tizenkét finn nagymama létrehozott egy csoportot a környezetvédelem elleni harc jegyében. Céljuk egyértelmű: biztonságos és fenntartható jövőt teremteni az unokáiknak.

Az Aktivistimummot nevű szervezetnek – melynek jelentése magyarul „aktivista-nagymamák” – mostanra több mint ötezer tagja van, és a politikusok figyelmét is felkeltették – számolt be az Euronews riportja nyomán a 24.hu.

Anu Harkki egyike az alapítótagoknak. Mielőtt nyugdíjba vonult, a környezetvédelmi szektorban dolgozott. Jelenleg ő az EU klímaegyezményének finn nagykövete, de szerinte ami még fontosabb: ő is egy aktivista-nagymama.

„Próbálunk valódi, tudományos alapú információkat szolgáltatni a klímaváltozásról, és elmagyarázni, miként lehet ellene küzdeni, miként változtathatjuk meg a világot”

– fogalmazta meg az alapító a szervezet célját. A koronavírus-járványt megelőzően az aktivista-nagymamák különböző eseményeket szerveztek, melyekre szakértőket is meginvitáltak, hogy tartsanak előadást a megadott környezetvédelmi témakörben. A járvány miatt most nem tarthatnak személyes jelenléttel találkozókat, ezért az online térbe költöztek, ahol webináriumokat szerveznek. 

Harkki szerint általánosságban nagyon keveset tudnak a klímaváltozásról az emberek, ami aggasztó, de megérti, hogy sokszor túl elfoglaltak ahhoz, hogy mélyebben elmerüljenek a kérdésben. Szerinte ezért is lenne rendkívül fontost a tényeken alapuló kutatások oktatása a klímavitában. Ez nem csak az ő véleménye: több tanulmány is rávilágított már, hogy az embereknek nincs idejük ezzel foglalkozni.

Az Aktivistimummot azt is be szeretné bizonyítani, hogy a fenntartható életmód nem  olyan nehezen elérhető, mint azt sokan elképzelik. A Facebookon tippeket osztanak meg azzal kapcsolatban, hogyan tudnánk zöldebb életmódot folytatni, mit tehetünk azért, hogy klímavédelmi szempontból is tudatosabb állampolgárok lehessünk. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam