2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőkutató szerint nem a járvány, hanem a klímaváltozás miatt kell aggódnunk

Hamarosan nem a Covid–19, hanem egy annál is komolyabb, és vakcinákkal nem orvosolható feladat megoldása vár az emberiségre: a klímaváltozás és a fenntarthatóság, ami sokkal mélyebben és tartósabban át fogja rendezni az életünket, mint a pandémia – véli Kozák Ákos szociológus-jövőkutató.

Amint a pandémiasokk elmúlik, újra elkezdünk foglalkozni a fenntarthatósággal, és ennek érdekében olyan komoly szabályozókat kell majd hoznunk, olyan radikális lépéseket kell tennünk, amelyek a járványnál sokkal mélyebben és véglegesebben alakítják majd át az életünket – fogalmazott a járvány gazdasági hatásaival foglalkozó interjúban Kozák Ákos a növekedés.hu-nak.

A pandémia tapasztalatának hosszú távú hatásait illetően a kutató úgy véli, a mindennapi rutinjainkban, az életvezetésünket bekeretező dolgokban lehetségesek módosulások. „Nem a mostani járvány miatt, hanem – és ez pozitív hozadék – mert fejben már mindig fel leszünk készülve egy hasonló helyzetre.” Ugyanakkor azt gondolja, hogy

a klímaváltozás, mint mindent átfogó toposz, hamarosan be fogja árnyékolni a járványt.

Kozák Ákos szerint a fejlett országokban már nagyon rövid időn belül, 2020–2030-ra radikális változások várhatók a közlekedésben, a repülésben. Az autóközlekedés szabályozása visszahat az egész energetikai iparra, az pedig az életünk egyéb területeire. Nem lesz olyan terület, amit ne a fenntarthatóság határozna meg.

„A járvány egy akut probléma, amit meg fogunk oldani, az éghajlatváltozásra, a földi fajok drámai mértékű pusztulására nincs vakcina. A normális működés alapjait itt csak évek alatt tudjuk kimunkálni, és az erről szóló diskurzus lesz annyira erős, hogy az évtized második felére már ez lesz a domináns témakör” – véli Kozák Ákos.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam