2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A légkör szén-dioxid-tartalma hamarosan elérheti az ipari forradalom előtti érték másfélszeresét

Közzétette előrejelzését a 2021-es év várható szén-dioxid-szintjéről a brit Met Office, és minden korábbit felülmúló értékre számítanak.

Az előrejelzésben a hawaii Mauna Loa Obszervatóriumban mért értéket célozzák meg a Met Office, vagyis a brit meteorológiai szolgálat klimatológiai szakemberei.

A 2021-re várt emelkedés kb. 2,29 ppm (milliomodrész) a klímakutatók szerint, ezzel pedig elérjük az ipari forradalom előtti érték másfélszeresét.

Az emelkedés legnagyobb része a fosszilis energiahordozók égetéséhez és az erdőirtáshoz köthető, bár a vártak szerint ez kissé alacsonyabb lesz a szokásosnál a természetes szénmegkötő folyamatok ideiglenes megerősödése miatt. Ilyen például a jelenleg is tartó La Niña esemény, amelynek hatására például jobban növekednek az esőerdők, így kicsit többet köthetnek meg majd a fák az emberi kibocsátásból.

Obszervatóriumok Hawaii szigetén Fotó: shutterstock.com

Azonban mindezek ellenére az év áprilisától júniusáig, vagyis az év azon szakaszában, amikor a legmagasabb a szén-dioxid-szint, várhatóan heteken át meghaladja majd a szint a 417 ppm értéket.

Ez az érték pont másfélszer akkora, mint az iparosodás előtt, vagyis a 18. század vége felé volt.

A szokásos, általában májusi maximumérték után, az északi félteke növénytakarójának növekedésével (mivel az északi féltekén van a szárazföldek kétharmada, így ennek van jelentős hatása) egyre több szenet tud megkötni. Ezután kis csökkenés következik be, és ez egészen szeptemberig tart, majd ismét emelkedni kezd a CO2 szintje. Az előrejelzés szerint a 2021-es év átlagos szén-dioxid-szintje 416,3 ppm körül lehet majd.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam