2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így változtak a világunkat fenyegető globális kockázatok

Az emberiség sorsát potenciálisan fenyegető tényezők között az elmúlt öt évben rendre túlsúlyban voltak a környezethez köthető folyamatok.  

Az MTVA Sajtóarchívuma által közölt ábrán jól látszik, hogy mind a potenciális veszélyforrások valószínűségét, mind a súlyosságát alapul vevő rangsort uralja a környezeti kockázatokhoz kapcsolódó zöld szín.

A kategórián belül felsorolt folyamatok túlnyomó része közvetlenül vagy közvetve kapcsolódik a klímaváltozáshoz: így az alkalmazkodás hiánya, a szélsőségessé váló időjárás, illetve – részben – a természeti katasztrófák is.

Ugyanakkor –  a társadalmi kockázatok között szerepeltetett – ivóvízhiány a kényszermigrációt is jelentősen befolyásolja, fokozza a klímaváltozással járó hektikus csapadékmennyiség és a globális átlaghőmérséklet emelkedése.

Fotó: World Economic Forum/MTI
Neked ajánljuk
A klímavédelem sikeréhez a törvényhozók és a gazdasági élet szereplői mellett mindenkire szükség van Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Az „élő fűnyíró” bölényeken múlhat a spanyol erdők sorsa Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam