2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így változtak a világunkat fenyegető globális kockázatok

Az emberiség sorsát potenciálisan fenyegető tényezők között az elmúlt öt évben rendre túlsúlyban voltak a környezethez köthető folyamatok.  

Az MTVA Sajtóarchívuma által közölt ábrán jól látszik, hogy mind a potenciális veszélyforrások valószínűségét, mind a súlyosságát alapul vevő rangsort uralja a környezeti kockázatokhoz kapcsolódó zöld szín.

A kategórián belül felsorolt folyamatok túlnyomó része közvetlenül vagy közvetve kapcsolódik a klímaváltozáshoz: így az alkalmazkodás hiánya, a szélsőségessé váló időjárás, illetve – részben – a természeti katasztrófák is.

Ugyanakkor –  a társadalmi kockázatok között szerepeltetett – ivóvízhiány a kényszermigrációt is jelentősen befolyásolja, fokozza a klímaváltozással járó hektikus csapadékmennyiség és a globális átlaghőmérséklet emelkedése.

Fotó: World Economic Forum/MTI
Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam