2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több százezer áldozatot szedett az elmúlt évtizedekben az időjárási szélsőségek fokozódása

2000 és 2019 között 475 ezer ember halt meg extrém időjárási jelenségek, viharok, áradások és hőhullámok miatt, a gazdasági kár pedig meghaladta a 2,5 billió dollárt.

Közel 20 év alatt több mint 11 ezer extrém időjárási jelenség fordult elő – írja a Germanwatch nevű környezetvédelmi szervezet frissen publikált klímakockázati indexe alapján a hvg.hu.

A szervezet 16 éve publikálja az időjárási anomáliák hatásait, mostani jelentésének fő megállapításai szerint

2019-ben leginkább a viharok, a földcsuszamlások, valamint a hirtelen leeső csapadék okozott nagy kárt.

Ugyanebben az évben tízből hat országban pusztítottak trópusi ciklonok, amelyek előfordulása és intenzitása várhatóan csak gyakoribb és erősebb lesz.

A szélsőséges időjárás leginkább a fejlődő országokat érinti egyelőre, ez részben azzal is magyarázható, hogy ott a legnehezebb felkészülni és alkalmazkodni. Tíz országból, a szélsőséges időjárás sújtotta területek közül 8 fejlődő: alacsony vagy közepesen alacsony jövedelemmel.

Elárasztott földek a valaha volt egyik leghalálosabb, Afrikában pusztító időjárási jelenség, a 2019-es Idai ciklon után Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja Mi közük az élhető városoknak a szivacshoz? Rengeteg tengerfenéki állattal van tele a leszakadt jéghegy környezete (képgalériával) Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam