2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyszabású klímavédelmi rendeleteket írt alá Joe Biden

Az új amerikai elnök rendeleteinek célja egyebek mellett a tiszta energiaforrások részesedésének növelése, a károsanyag-kibocsátás visszaszorítása.

A tájékoztatás szerint az elnöki rendeletek főbb célként tűzik ki a szövetségi tulajdonban lévő szárazföldi és vízi területek legalább 30 százalékának megőrzését az élővilág védelme érdekében. Emellett visszavágják a fosszilis energiahordozók számára nyújtott támogatásokat.

Egyelőre nem teljesen világos, hogy ez pontosan melyik szubvenciókra vonatkozhat, az iparági adókedvezmények egy jelentős részének eltörléséhez ugyanis kongresszusi jóváhagyás szükséges.

Biden ideiglenes tilalmat hirdetett arra vonatkozóan, hogy újabb szövetségi területeken engedélyezzék a kőolaj- és földgázkitermelést.

Emellett támogatni kívánják a tiszta energiára való átállást, elektromos autókra cserélnék a kormányzat járműparkját, elő akarják segíteni a tudományos kutatásokat, illetve megsegítenék az ipari szennyezés által leginkább érintett, jellemzően alacsony jövedelemmel rendelkező, kisebbségi közösségeket.

Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi rendeleteket ír alá a washingtoni Fehér Házban 2021. január 27-én
Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Végül arra is kitért a rendeletekben, hogy a klímaügyi megfontolásokat nemzetbiztonsági prioritásnak kell minősíteni, és a külpolitika lényeges elemévé kell tenni. Ezt szolgálja az is, hogy tárcaközi munkacsoportot hoznak létre Gina McCarthy, az új elnöki csapat éghajlatügyi vezetőjének irányításával.

A Fehér Ház leszögezte: mind rövid, mind hosszú távon határozott fellépésre van szükség ahhoz, hogy a világ elkerülje a katasztrófát. Az elnök április 22-re, a Föld napjára nemzetközi klímaügyi csúcstalálkozót hívott össze.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam