2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Mesterséges fákkal” vennék fel a harcot a szén-dioxiddal

A világon három olyan cég van, mely sikeresen épít a szén-dioxidot a levegőből kivonó gépeket. Idén csatlakozik hozzájuk a világ első mechanikus fájával a negyedik vállalkozás is, melyet a szén-dioxid-leválasztás módszerének ősatyja alapított.

A szén-dioxid kivonására létrehozott technológiák jelenleg sokkal többe kerülnek pénzügyileg és energetikailag is, mint mondjuk néhány fa elültetése ugyanebből a célból. Ez az probléma okozza, hogy egyelőre elég kevés vállalat foglalkozik az üvegházgáz közvetlen kivonásával. Azonban nemsokára újabb szereplővel bővül a lista:

a Silicon Kingdom Holdings még idén megépíti első mechanikus fáját az Arizona Állami Egyetem újonnan megnyitására kerülő Julie Ann Wrigley Global Futures Laboratory épületénél.

A Silicon Kingdom Holdings alapítója az a Klaus Lackner, aki először hívta fel a világ figyelmét a szén-dioxid-kivonás lehetőségére, pontosabban ennek valódi életképességére egy 1999-ben megjelent cikkével. Lackner kalkulációi szerint, ha a technológia elég olcsó lenne a széles körű alkalmazáshoz, a fosszilis üzemanyagot gyártó üzemek kötelezhetők lennének rá, hogy a kibocsátásukkal arányos mértékben vonjanak ki szén-dioxidot a levegőből.

A Lackner által kidolgozott legújabb módszer a természetes fákhoz hasonlóan, passzív módon köti meg a szén-dioxidot. A tíz méter magas építmény belsejében speciális műanyagból készült abszorpciós anyag található, amely a nedvesség szabályozásával nyeli el vagy engedi ki magából a gázt. Miután a lapok telítődtek, leereszkednek egy alsó kamrába, majd a torony automatikusan összecsukódik, és nedvességet enged a belső térbe, amitől a gáz ismét felszabadul. A szén-dioxidot elraktározzák, a mesterséges fa pedig újra munkába áll.

Fotó: mechanicaltrees.com

Ezzel a módszerrel a természetes fákhoz képest ezerszer hatékonyabban lehet a gázokat megkötni, becslések szerint tizenkét műfa naponta egy metrikus tonna szén-dioxidot köt meg.

A cég egyelőre csak egy fát „ültet” a kampuszra, de később globális hálózatot szeretnének létrehozni több tízezer tornyot számláló szénfarmokkal – nem utolsósorban azért, hogy ezzel lejjebb vigyék a mesterségesen előállított CO2 árát.

A passzív megoldás hatalmas előnye, hogy üzemeltetése nem jár nagy energiaráfordítással (kivéve az előállítási részt), viszont közel sem olyan hatékony, mint a levegőt beszívó ventilátoros eszközök. Ezek utólagos kémiai feldolgozás során sokkal nagyobb koncentrációjú (98%-os) terméket állítanak elő, mint a fák mindössze 5% szén-dioxidot tartalmazó produktuma. 

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Textilszűrők segíthetnek kivonni a légkörből a felesleges szén-dioxidot Európai Nukleáris Innovációs Díjat nyert a Műegyetem A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam