2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis hozhatnak megoldást a gépek?

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint a klímaváltozás kezelésére legoptimálisabban alkalmazható megoldást a szén-dioxidot közvetlenül levegőből kivonó rendszerek (direct air capture, DAC) telepítése és mihamarabbi alkalmazása jelenti.

A DAC-technológia beszívja a légköri levegőt, majd kémiai reakciók sorozatával kivonja belőle a szén-dioxidot, miközben a maradék levegőt visszavezeti a környezetbe. A fotoszintézishez hasonló elven működő eljárás a növényeknél gyorsabban, kisebb területen és tiszta, sűrített formában „köti meg” a szén-dioxidot, amelyet aztán a föld alatt tárolhatnak vagy újra felhasználhatnak – ismerteti az Index.

Brit Kolumbiában (Kanada) 2015-ben elindítottak egy kísérleti üzemet, ahol naponta egytonnányi szén-dioxidot szűrnek meg DAC-rendszerrel.

A 2015–2018 között végzett gazdasági kalkulációk eredményei alapján a rendszer napi üzemeltetési költsége 94 és 232 dollár között alakulna – ennyibe kerül tehát egytonnányi szén-dioxid megkötése az építési költségeken felül.

A tervek szerint 2025-ben indulna nagyüzemben a direkt szén-dioxid-kivonás, 2050-ig 2,2-2,3 gigatonna begyűjtése a cél. A 2050 és 2075 közötti időszakban már 13-20 gigatonnával terveznek.

Forrás: Carbon Engineering Ltd./youtube.com
Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam