2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy párizsi bíróság a francia állam mulasztását állapította meg a klímavédelmi intézkedések meghozatalában

A keresetet négy francia civil szervezet nyújtotta be egy több mint 2,3 millió ember által aláírt petíció kíséretében.

A párizsi közigazgatási bíróság elismerte az ökológiai kár meglétét, de két hónap haladékot adott az államnak arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása elleni küzdelemben tett kötelezettségvállalásai tiszteletben tartására meghozza a kellő intézkedéseket.

„A megtett kötelezettségvállalásai mértékében, amelyeket nem tartott tiszteletben (...) az államra felelősként kell tekinteni a megállapított ökológiai kár egy részében” – fogalmaztak a bírók, akik egyeurós jelképes kártérítés megfizetésére kötelezték az államot a környezetvédő egyesületek javára.

A bíróság összességében elfogadta az állami jelentéstevő megállapításait, akit január közepén hallgatott meg, és aki azt javasolta a bíróságnak, mondja ki a francia állam felelősségét, amiért a saját maga által célként kitűzött irányt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében nem tartotta be.

A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a mulasztás nem vonatkoztatható magukra a kitűzött célokra, és azt ígérte, hogy záros határidőn belül maga kéri fel az államot, hogy hozzon kiegészítő intézkedéseket az éghajlatváltozás ellen.

Az állam nevében Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős miniszter közleményben jelezte, hogy a kormány tudomásul veszi a bíróság döntését, miután továbbra is elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, tudatában van a legitim elvárásoknak, és figyel a civil szervezetek felszólításaira. A keresetet benyújtó egyesületek szerint „hatalmas előrelépés a francia jogban” annak elismerése, hogy törvénytelen az, hogy a francia állam nem tartja be a saját klímavállalásait.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam