2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós bíróság: Magyarország megsértette a szálló porra vonatkozó EU-jogszabályokat

A brüsszeli végrehajtó testület szerint a kis méretű szennyező részecskék mennyisége Budapesten és a Sajó-völgyben 2005 januárja óta, Pécs térségében pedig 2011 júniusa óta rendszeresen és tartósan meghaladta az uniós irányelvben megállapított határértékeket.

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat azzal, hogy nem tett eleget a szállópor-részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására, illetve e határértékek túllépésének időtartamára vonatkozó kötelezettségeinek – közölte döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

Az uniós bíróságon az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a határértékek tiszteletben tartásának elmulasztása, valamint azok túllépésének nem a lehető legrövidebb időn belüli megszüntetése miatt. A luxembourgi székhelyű EU-bíróság mindenekelőtt azt állapította meg, hogy Magyarország már fogadott el a levegőminőség javítását célzó terveket és intézkedéseket.

Ezek azonban nem jelölik pontosan a levegőminőség tervezett javulását és a levegőminőségi célok megvalósításának határidejét, továbbá nem említik azt az időpontot sem, amikor az érintett zónákban biztosítani fogják a szállópor-részecskékre vonatkozó napi határérték betartását.

A bíróság úgy vélte: Magyarország nem fogadta el kellő időben az intézkedéseket annak biztosítására, hogy a határértékek túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen. Következésképpen a határérték túllépése a kifogásolt zónákban hat, illetve nyolc éven keresztül tartósan fennállt.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
Az éghajlatváltozást tartják a legaggasztóbb problémának az európaiak A nyugati parti erdőtüzek miatt légszennyezési riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partján Klímavám és a szén-dioxid-kvótákkal kapcsolatos nagyobb szigor jöhet az unióban Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam