2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímabarát lesz a bécsi Duna-sziget

Új tavak és biotópok, kilátóhelyek és pihenőalkalmatosságok, hőségtűrő fák, kertek, legelésző bárányok: így újul meg és küzd a klímaváltozás hatásai ellen a bécsi Duna-sziget.

Amióta méréseket végeznek, a tavalyi az ötödik legmelegebb nyár volt Bécsben. A hőszigetjelenség a fővárost különös mértékben sújtja, ezalól pedig a Duna-sziget sem kivétel. A negatív hatások ellensúlyozására Bécs a sziget megújítása mellett döntött – írja a Szeretünkutazni.hu.

A Duna-sziget építésénél, a 70-es, 80-as években a folyó egyes holtágait megőrizték, és kis tavakat alakítottak ki belőlük, melyek később ritka állat- és növényfajok értékes élőhelyeivé váltak. A klímaváltozás miatt azonban a tavakat már a kiszáradás fenyegeti, ezért a város a meglévő tavak revitalizálása és két új tó létrehozása mellett döntött.

A tavak vízkészletének megújítása szélturbinákkal működtetett öntözéses vízcsererendszerrel történik majd. 

Szintén folyamatban van három úgynevezett fenológiai kert építése, ahol a növények fejlődési szakaszait lehet vizsgálni. A kertekbe őshonos fákat és cserjéket telepítenek. 2020-ban 25 szárazság- és hőségtűrő vadgyümölcsfát is telepítettek a szigetre, amelyek jól bírják a városi klímaváltozás hatásait, és az élővilág szempontjából is értékes fajok. Az árnyékot adó indákkal befuttatott pergolák kialakítása pedig nemcsak a hőségben kínál hűvös menedéket, de kialakításuk további 210 négyzetméter zöldfelületet eredményez.

Májustól novemberig idén is munkába állnak a szigeten a „fűnyíró bárányok”, amik környezetbarát módon tartják karban a füves területeket a sziget északi részén. Az így gondozott füvet pedig a mérések szerint sokkal több rovarfaj látogatja a gépi nyírású rétekhez képest. A szigeten 2020 óta 18 méhfaj is él, közöttük mézelő és vadméhekkel.

A klímabarát lépésekkel várhatóan csökken a sziget gondozásakor kibocsátott szén-dioxid mennyisége és a ráfordított energia is, a terület mikroklímája pedig javul. A klímavédelmi program az Európai Unió LIFE DICCA-projektjének keretében valósul meg, amely arra mutat jó példát, miként alkalmazkodhat egy nagyváros a klímaváltozáshoz.

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Barcelona után Bécsben is zöld szuperblokk véd az autóforgalomtól (videóval) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: szeretunkutazni.hu
Vissza
Hírfolyam