2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korlátozások miatt tisztább lett a levegő, de ez még fokozta is a hőséget 2020-ban

Az Egyesült Államok Nemzeti Légköri Kutatóközpontja (NCAR) szerint a koronavírushoz köthető lezárások hatására tavaly a világ több pontján nőtt az átlaghőmérséklet. Az átmeneti jelenség magyarázata az aeroszolokban rejlik.

A jelenség rávilágít a légkörben lévő apró részecskék, az úgynevezett aeroszolok éghajlatszabályzó képességére. A részecskék az atmoszférában blokkolni tudják a napsugárzást, így hűtve a bolygót. Mivel tavaly tavasszal világszerte csökkent az emisszió, kevesebb aeroszol volt a légkörben, így jobban felmelegedhetett a felszín – írja a Phys.org alapján a 24.hu.

Andrew Gettelman, az NCAR munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a kibocsátás látványos csökkenése azonnali, átmeneti hatást gyakorolt a hőmérsékletre.

2020 tavaszán a földfelszín több régióban 0,1-0,3 Celsius-fokkal volt melegebb a vártnál, az Egyesült Államok és Oroszország bizonyos területein pedig 0,37 Celsius-fokos emelkedést mértek.

Gettelman és kollégái klímamodellekre, a 2020-as meteorológiai adatokra és az aeroszolok kibocsátására alapozták vizsgálatukat. Az eredmények azt mutatták, hogy a felmelegedés az északi félgömb közepes és északi szélességei mentén volt a legjelentősebb. A trópusokon az adatok vegyesek voltak, a déli féltekén pedig elhanyagolható volt az aeroszolok csökkenésének hatása.

A szakértők úgy gondolják, hogy a korlátozások hosszú távon nem fognak jelentős hatást gyakorolni a klímaváltozásra. Míg az aeroszolok szintje viszonylag gyorsan csökkenhet a légkörben, addig sok üvegházgáz, köztük a szén-dioxid, hosszú időre fennmarad.

Neked ajánljuk
A klímakutatás eszközei számos egyéb jelenség megmagyarázásához járulhatnak hozzá Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam