2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körforgásos gazdaság, a zöld közlekedés és a fenntartható energetika is fontos szerephez jut a magyar helyreállításban

Új, gazdasági-társadalmi célokat tartalmazó kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben a Gazdaság-újraindítási Akciótervvel kapcsolatban, meghatározva az Európai Bizottsággal egyeztetendő Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv programterületeit.

„A világjárvány előtt kitűzött célunk változatlan: Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé tartozzon” – idézi a kormányhatározatot a Portfolio.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv elkészítéséhez a kormány a demográfia és a köznevelés, az egyetemek megújítása, a fejlődésben lemaradt régiók felzárkóztatása, az egészségügy és a digitalizáció mellett kiemelt területként azonosította a vízgazdálkodást, az energetikát, a körforgásos gazdaságot és a fenntartható közlekedést is.

  • A vízgazdálkodással kapcsolatos programterület kapcsán célként jelölték meg a magyarországi felszíni és a felszín alatti vízkészletek védelmét és a vízgazdálkodás megújítását, versenyképességének és jövedelemtermelő képességének növelését, illetve a klímaváltozás mezőgazdasági termelésre gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozását.
  • A fenntartható, zöld közlekedés megteremtése érdekében Magyarország összes települését egy nemzeti közlekedési rendszerbe kapcsolják össze, valamint a települési, regionális, városközi és az áruszállítási útvonalakat azok bővítésével, minőségi megújításával és klímabarát technológiák elterjesztésével fejlesztik.
  • Az energetika (zöld átállás) területén a dokumentum Magyarország energiafüggetlenségének erősítését, az energetikai önállóság és önrendelkezés növelését, az energiaszektor korszerűsítését, az energetikai rendszerek hatékonyságának növelését és a digitalizációt, továbbá az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését tűzte ki célul, a Magyarország által vállalt klímavédelmi célok teljesítése érdekében.
  • A körforgásos gazdaság kialakítása a kormányhatározat szerint a háztartások és a gazdaság által termelt hulladék mennyiségének csökkentésével, a fejlett technológiákon alapuló környezetbarát újrahasznosítás fokozásával valósulhat meg.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam