2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felemás a szén-dioxid-kivonás megítélése az Egyesült Királyságban

A technológia kritikusai nemrég „költséges hibának” nevezték a különböző szénkivonási és tárolási megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a fosszilis tüzelőanyagok okozta kibocsátást. A kivonást támogatók szerint ugyanakkor a nettó zéró kibocsátás eléréséhez a szénkivonási és tárolási megoldások az egyetlen életszerű és hatásos eszközt kínálják.

Egyszerűen létfontosságú a szénkivonás ahhoz, hogy elérjük a klímacélokat – idézi az eljárás mellett érvelő tudósok véleményét a The Guardian alapján a hvg.hu.

A szénkivonás, vagyis a szén-dioxid légkörből történő kiválasztása, kivonása és tárolása (CCS) során természetes megoldásokkal vagy kémiai eljárásokkal távolítják el az üvegházhatású gázt a levegőből. A kivont üvegházgázt kondenzálják, majd a föld vagy az óceán alatt tárolják.

Persze mindez nem jár aggályok nélkül: a víz alatti tárolás az óceánvíz savasodását okozza, és egyszerűen elpusztítja az óceán környékbeli élővilágát.

Az Egyesült Királyság igazából megfelelő adottságokkal és fekvéssel rendelkezik ahhoz, hogy az ilyen projekteket megvalósíthassák, méghozzá az Északi-tenger alatt. 20 éve elindítottak már különböző CCS-projekteket, ezek rendre leálltak, a brit kormány ugyanis hezitált a finanszírozásukat illetően. Boris Johnson miniszterelnök vezető szerepet szán országának, ennek érdekében egymilliárd fontos alapot hirdetett meg 2030-ig a négy legnagyobb ilyen projekt megvalósítására.

A környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor szkeptikusak: megítélésük szerint a CCS a befektetések ellenére sem járulna hozzá jelentősen a 2030-as klímacélokhoz, szerintük inkább a megújuló energiaforrásokra kellene koncentrálni.

A tudósok egy közössége is egyre kritikusabb a szénkivonással szemben: a klímakutató James Hansen egyenesen úgy fogalmaz, a negatív emisszió „rákként terjed a különböző klímaforgatókönyvekben”. Ugyanakkor ők is óvnak az általánosítástól: a nehézipar és a közlekedés okozta kibocsátást például nehezebb csökkenteni, így ezeknél az eseteknél valóban ösztönözni kellene a CCS-megoldásokat.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam