2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az új, helyreállítást segítő uniós eszköz fenntartható pályára állítja az európai gazdaságot

Az európai újjáépítési terv részét képező új, a helyreállítást és az ellenálló képességet növelő eszköz fenntartható fejlődést fog biztosítani a járvány miatt nehéz helyzetbe került uniós gazdaságnak – jelentette ki az Európai Bizottság emberközpontú gazdaságért és kereskedelmi kérdésekért felelős ügyvezető alelnöke.

Valdis Dombrovskis, az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a koronavírus-járvány okozta nehéz gazdasági helyzetből való kilábalást segítő, úgynevezett Helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz létrehozásáról szóló vitán elmondta: az új eszköz hozzá fog járulni a gazdaság hosszú távú dekarbonizációjához és az unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseihez.

Elő fogja mozdítani a biológiai sokféleséget, a fenntartható növekedés elérését, a körforgásos gazdaság előmozdítását.

Emellett a digitális technológiákba, az infrastruktúrába való beruházás növelni fogja az unió globális szintű versenyképességét, és hozzá fog járulni ahhoz, hogy az unió ellenállóbbá és innovatívabbá váljon – fogalmazott.

Az eszköz keretében kidolgozott tervek 40 százaléka az éghajlat-politika és a biológiai sokféleség általános érvényesítéséhez, a források legalább 20 százaléka pedig az európai digitális stratégiához és a digitális egységes piac megvalósításához fog hozzájárulni. Az eszköz keretében végrehajtott tervek forrásainak legalább 7 százalékát hat európai prioritáshoz – a zöld, a digitális átállás, a gazdasági kohézió, a termelékenység és a versenyképesség, a társadalmi és területi kohézió, valamint az intézményi ellenálló képesség finanszírozása – kapcsolódó beruházási és reformintézkedésekre kell fordítani – közölte az alelnök.

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó újjáépítési mentőcsomag egyik elemét jelentő, 672,5 milliárd euró (mintegy 229 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi eszköz egyik fele kedvezményes hitelként, a másik fele vissza nem térítendő támogatásként lesz majd elérhető a tagállamok számára.

Valdis Dombrovskis felszólal az európai helyreállítási tervről folytatott vita során az Európai Parlament plenáris ülésén
Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
Neked ajánljuk
Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése Oroszország is szén-dioxid-adórendszer kialakításán dolgozik Különleges könyv is szerepel a Jónak lenni jó! kampány felajánlásai között Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam