2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímapolitika újratervezésére lenne szükség?

A klímasemlegesség esetleges 2050-es elérése „nagymértékben” elégtelennek tűnik ahhoz, hogy a felmelegedést 1,5 fokra korlátozzuk – figyelmeztet Hans-Josef Fell és Dr. Thure Traber, az Energy Watch Group elnöke és vezető kutatója.

Az Európai Unió a 2050-es klímasemlegesség célját ismétli, és azt állítja, hogy ennek elérése elegendő a klímakatasztrófa elkerülése érdekében kijelölt párizsi célok teljesítéséhez. Sajnos azonban, a kérdést alaposabban megvizsgálva e feltételezés már nem tűnik teljesen megalapozottnak, ami kétségbe vonja az egész európai klímapolitika megfelelőségét – fogalmaztak a szakértők az Euractivban megjelent véleménycikkükben, amelyet a Portfolio szemlézett. 

Állításuk szerint a tudományos bizonyítékok „megsemmisítő” erejűek. Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Copernicus éghajlatváltozással kapcsolatos szolgáltatása megállapította, a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2020-ban már 1,25 fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet, az ENSZ kezdeményezésére létrejött Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) szakértőinek számításai szerint pedig már 2030-ra elérhetjük az 1,5 fokos felmelegedést.

Közben azonban az IPCC hivatalosan azt kommunikálja a politikai döntéshozóknak, hogy 2030-re „csak” 1,3 Celsius-fokos mértékű hőmérséklet-emelkedés várható, ami ellentmond az IPCC saját szakértői modellszámításainak, és félrevezeti a közvéleményt.

Az EWG tanulmánya azt állítja: amennyiben a 2050-es klímasemlegességi célt el is érjük, a felmelegedés mértéke akkor is meghaladhatja a 3 Celsius-fokot, aminek következményeként az emberi civilizáció, ahogyan ma ismerjük, talán már nem létezhet tovább. Szerintük azok, akik az Európai Bizottsághoz hasonlóan azt állítják, hogy a párizsi klímaegyezmény célja elérhető a 2050-es karbonsemlegességgel, tudatosan vagy öntudatlanul, de megtévesztik a nyilvánosságot.

Rámutatnak ugyanakkor, hogy a gazdaság nettó nulla kibocsátásúvá való átalakítása 2030-ig technikailag és gazdaságilag is lehetséges, igaz, csak erős politikai elkötelezettség és a legnagyobb erőfeszítés árán. Megítélésük szerint bolygónk kontrollálhatatlan klímakatasztrófába süllyedésének tagadhatatlan kockázata miatt nincs más választásunk.

Neked ajánljuk
A klímaváltozással összefüggő természeti katasztrófák nyomán jelentősen nőtt az aggodalom Amerikában A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam