2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra

Nagy átalakulás előtt áll a magyar energetika- és hulladékgazdálkodás, beruházások sora vár tervezésre és megvalósításra. Ezek koordinálását és a lehető legtöbb európai uniós forrás optimális felhasználását kapta feladatául –  mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium január 15-én kinevezett körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

Rendszerszintű átalakítások szükségesek, mivel nagyon változó az energiapiac, és mert a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra, a körforgásos gazdaságra – hangsúlyozta Steiner Attila. 

Az energetika és a hulladékgazdálkodás több ponton kapcsolódik egymáshoz, ezért logikus ezek együttes kezelése

– hangsúlyozta Steiner Attila, hozzátéve, hogy pályázatokkal kell segíteni az eddig elért eredmények megőrzését. Közölte, hogy részt vett a hétéves uniós költségvetés tárgyalási folyamatában, ezért rálátása van az uniós finanszírozási logikára.

Az államtitkár úgy látja: az Európai Bizottság lényegében elfogadta, hogy a nukleáris energia nélkül az Európai Unió nem tudja teljesíteni a 2050-es klímasemlegességi célokat. Azt is tényként kezelik, hogy az atomenergia kulcstényező az ellátásbiztonságban és a megfizethető áramellátásban – fogalmazott.

Steiner Attila arról is beszélt, hogy szigorúbbá válhat az illegális szemetelés büntetése. A szankciórendszer működtetésére új hulladékgazdálkodási hatóságot terveznek létrehozni.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Zöld busz demonstrációs mintaprojekt székesfehérvári folytatásáról tartott sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam