2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tehetnek az önkormányzatok a klímaváltozás következményeinek enyhítésére?

A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket és következményeiket sokszor már most is érezhetjük a bőrünkön. Léteznek azonban olyan megoldások, amelyekkel természetbarát módon védekezhetünk az éghajlatváltozás hatásai ellen. Ez volt az egyik fő témája „Az önkormányzatok lehetőségei a klímaváltozás elleni küzdelemben a 2021–2027-es időszakban” című online klímakonferenciának.

A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország LIFE-MICACC projektje keretében már elkészültek az első, a természetes vízmegtartásra épülő tervek, amik hosszú távon segítik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. Kerpely Klára projektvezető, a WWF Magyarország Alapítvány éghajlatvédelmi szakértője számos érdekességet megosztott a hallgatósággal az online eseményen.

Tudatában kell lennünk, hogy még ha sikerül is elérni a párizsi klímaegyezmény célkitűzését, vagyis másfél Celsius-fok alatt tartani a hőmérsékletet, akkor is alkalmazkodnunk kell a változó világ körülményeihez, mivel egyre szélsőségesebb időjárásra, árvizekre készülhetünk – hangsúlyozta Kerpely Klára, kiemelve, hogy a helyzet kezelésére

a természetre alapozódó megoldásokat kell találnunk, mert a technológián alapuló megoldások vezettek a jelenlegi állapotokhoz.

A klímamodellek szerint a hosszú, száraz időszakok, hőhullámok, aszályok egyre súlyosabb és gyakoribb gondot fognak jelenteni hazánkban, akárcsak az időszakos belvíz, az árvíz és a felhőszakadások özönvízszerű érkezése. A 2017-ben indult LIFE-MICACC projekt olyan, Magyarországon alkalmazható módszereket keres, amelyekkel a kistelepülések ellenállóbbá válhatnak az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben.

A projekt kiemelt célja az ország vízvesztő pozíciójának mérséklése, hazánk ugyanis noha folyókban gazdag, de medencéje csapadékban szegény.

A projekt keretében az öt mintaterületen azt tesztelik, hogy a klímaalkalmazkodást szolgáló, természetre alapozott vízmegtartó megoldások hogyan tudnak a tervezéstől a kivitelezésig hatékonyan, az önkormányzatok koordinálásával megvalósulni.

Forrás: wwfmagyarorszag/youtube.com

A prototípusok tavaly június végére készültek el, közös jellemzőjük, hogy kis léptékű, kis költségű zöldinfrastruktúra-beruházással helyet biztosítanak az értékes víznek. Így az nem okoz kárt, amikor sok van belőle, és  megőrizhető a száraz időszakra. A visszatartott vízzel vizesélőhelyeket hoznak létre, egyben egy egyedi és izgalmas tájelemmel, illetve rekreációs lehetőségekkel emelve a települések vonzerejét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam