2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez

Szergej Lavrov telefonon beszélt John Kerry korábbi külügyminiszterrel, Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottjával. Lavrov üdvözölte, hogy az új amerikai kormányzat bejelentette visszatérését a nemzetközi klímavédelmi egyezményhez, egyben reményét fejezte ki, hogy sikerül biztosítani a hosszú távú klímavédelmi megállapodás nemzetközi jogi alapjait.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov és Kerry megvitatta a párizsi klímavédelmi megállapodásban foglaltak megvalósításával összefüggő kérdéseket, és megállapodtak abban, hogy erősítik a két ország közötti kapcsolatokat ezen a téren.

A TASZSZ hírügynökség szerint a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte. Az orosz külügyminiszter és az amerikai elnöki megbízott egyaránt hangsúlyozta a széles körű nemzetközi együttműködés szükségességét a klímavédelem területén.

Olyan együttműködés mellett foglaltak állást, amely figyelembe veszi a természetvédelmi, a gazdasági, a szociális és a politikai tényezőket, továbbá kivétel nélkül valamennyi részes ország érdekeit.

Megállapodtak abban, hogy a két ország illetékes hatóságai együttműködnek az ENSZ évente tartandó klímaértekezletének előkészítésében. A rendezvényt tavaly novemberben tartották volna meg, de a koronavírus-világjárvány miatt 2021 novemberében tartják meg. A COP26 néven ismert értekezlet házigazdája a skóciai Glasgow lesz.

Joe Biden amerikai elnök közvetlenül január 20-i beiktatása után egyik első lépéseként írta alá a rendeletet az Egyesült Államok visszatéréséről a párizsi klímaegyezményhez, megsemmisítve ezzel republikánus elődje, Donald Trump egyik legfajsúlyosabb döntését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Neked ajánljuk
Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Kinn az orosz vadonban – Ősi völgyek (természetfilm) Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam