2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Salgótarjánban is megkezdődött a helyi klímastratégia kidolgozása

A problémákat feltáró, megoldásokat kínáló és a szemléletet is formáló program 20 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg – közölte az MTI-vel az önkormányzat.

A stratégia két nagyobb egységből áll majd: az első rész az átfogó helyzetelemzés, amely foglalkozik a szélsőséges időjárás okozta károkkal, a lakosság egészségügyi kockázataival, valamint az épületállomány energiahatékonyságával is, a második rész pedig egy 2030-ig előre tekintő jövőképet és célmeghatározást tartalmaz intézkedési tervvel.

Salgótarjánban a domborzati viszonyok miatt nagy területeket érint az erózió, és az utóbbi években egyre gyakoribbak a villámárvizek, amikor rövid idő alatt rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullik.

Az önkormányzat közleménye rámutat, hogy ennek gyakorisága és nagysága az éghajlatváltozás fokozódásával tovább fog erősödni, ami erősíti az eróziót és a nagyobb talajmozgások veszélyét is.

Salgótarjáni látkép viharos ég alatt Fotó: MTI/Komka Péter

A sérülékenység főbb területei között említették még, hogy energiahatékonysági szempontból elavult a lakótelepi és hagyományos épületállomány, és azt is, hogy a városon belüli tömeges közlekedési igények kielégítésére jelenleg a közösségi és az egyéni, valamint az áru- és teherforgalomban egyaránt szinte kizárólag környezetszennyező gépjárművek vannak használatban.

Az anyagot a Dipol-csoport készíti, a dokumentum szakértői változata elérhető lesz az önkormányzat honlapján, arról bárki elmondhatja majd a véleményét.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam