2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Többtonnányi kidobott, veszélyes egészségügyi hulladékot találtak Ukrajnában

Koronavírus által szennyezett orvosi eszközre bukkantak illegális lerakatokban Ukrajnában, Kijev és Mikolajiv megyében.

A zsákokban, vödrökben talált holmik olyan egészségügyi intézményekből, laboratóriumokból származnak, amelyek Covid diagnosztizálásával és kezelésével foglalkoznak. A szemetet erre a célra alkalmatlan épületekben rejtették el – közölte az ukrán belügyminisztérium.

A rendőrség munkatársai a helyszíneken több ezer használt fecskendőt, elemzéshez és fertőtlenítéshez szükséges anyagot, szerves hulladékot, biológiai oldattal szennyezett eszközöket találtak.

Mint kiderült, a ludas egészségügyi intézmények ahelyett, hogy megsemmisítették volna, inkább bérelt épületekben gyűjtötték össze a feleslegessé vált, fertőzésveszélyes eszközöket.

Az ukrán rendőrség képei az illegálisan tárolt egészségügyi hulladékról Forrás: Національна поліція України/youtube.com

A Kárpáthír már korábban is írt arról, hogy Ukrajnában komoly gondot okoz az egészségügyi hulladékok kezelése. Az állami környezetvédelmi felügyelőség becslése szerint 2020 folyamán Ukrajna klinikáin, kórházaiban legkevesebb 100 000 tonna veszélyes hulladék keletkezett. Mindezt a törvényi előírásnak megfelelően az arra hivatott vállalatok dolga volna biztonságos körülmények közepette megsemmisíteni. 

A környezetvédők szerint azonban e roppant mennyiségű fokozottan ártalmas hulladéknak alig a fele kerül az égetőkbe.

Ez is csak becsült adat, mert valójában senki nem tudja, hány tízezer tonnányit dobnak ki egyszerűen az utak mentén, erdők szélén, folyók, patakok árterén.

Neked ajánljuk
Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak A veszélyes hulladékok kezelését segíti egy új beruházás Győrben Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Jeff Bezos az űrig ment, hogy felismerje, mi forog kockán
Tovább a forrásra: karpathir.com
Vissza
Hírfolyam